Salariile medii din sectorul privat au crescut în primul semestru din acest an cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit unei analize publicate vineri de Smartree, unul dintre liderii din România pe piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane, care mai arată că principalii factori determinanţi au fost majorarea salariului minim brut pe economie dar şi posibilele negocieri salariale iniţiate la finalul anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Distribuţia creşterii a fost inegală dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% ȋn T1 (ianuarie-martie 2017) şi doar 2% ȋn T2 (aprilie-iunie 2017). Principalele industrii unde au crescut salariile sunt: producţia componentelor auto, domeniul pharma şi cel de dezvoltare software”, se mai arată în analiză.

Potrivit Smartree, şi numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn primul semestru din acest an, ȋn principal datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creşterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului.

“Printre pieţele ȋn care numărul de angajaţi a crescut constant se află centrele de cercetare şi dezvoltare din domeniul auto şi nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă şi pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuşi, angajări s-au făcut şi ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări a stagnat ȋn prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcţii sau servicii financiare”, a declarat directorul general al Smartree, Adrian Stanciu.

La nivelul companiilor analizate, indicatorul “starea economiei”, format din evoluţia numărului de angajaţi şi evoluţia salariilor, a crescut cu peste 11%.

Romȃnii care lucrează ȋn mediul privat şi-au luat mai multe zile de concediu de odihnă, dar şi medical, ȋn ultimele şase luni.

„Mai exact, cu 15%, respectiv 5% ȋn plus faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016. Bonusurile medii oferite de companii au cunoscut acelaşi trend pozitiv, ȋnregistrȃnd o evoluţie de 13% ȋn prima parte a anului. Ȋn consecinţă, a crescut şi bunăstarea angajaţilor, cu acelaşi număr de procente”, se mai arată în raport.

Pentru realizarea raportului Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluţiei recrutărilor, a creşterii salariale şi a bunăstării angajaţilor, au fost luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a scăzut cu 3 lei în luna mai faţă de nivelul din luna precedentă, până la 2.363 lei (519 euro), iar ritmul anual de creştere a accelerat la 14,5%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.