Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a scăzut anul trecut cu 12%, până la aproximativ 5 miliarde euro, în linie cu evoluţia pieţei Europei Centrale şi de Est, potrivit unui raport publicat miercuri de firma de consultanţă PwC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În privinţa volumelor, cele peste 170 de tranzacţii înregistrate anul trecut în România au însumat o valoare de aproximativ 5 miliarde de euro. Suma are în vedere valorile tranzacţiilor făcute publice, dar şi estimări şi proiecţii ale valorilor, în situaţiile în care date referitoare la preţ nu au fost disponibile din surse publice, potrivit PwC.

”Numărul tranzacţiilor este în creştere comparativ cu anii precedenţi, când, s-au înregistrat în medie 130-140 de tranzacţii pe an. Acest fapt relevă o mai mare transparenţă şi încredere a pieţei”, se arată în comunicat.

Liderul echipei de tranzacţii PwC România, George Ureche, consideră că, în piaţă, se simte o presiune în sensul creşterii aşteptărilor privind valoarea adăugată generată de o tranzacţie.

”Atingerea acestui obiectiv depinde de capacitatea de a se identifica şi valorifica sinergiile şi de a se integra elementele de valoare pe care le are entitatea achiziţionată. De multe ori nu se cumpără doar o poziţie în piaţă, se cumpără o tehnologie sau un activ care este mai valoros decât modul în care este reflectat în situaţiile financiare ale companiei” spune George Ureche.

Pentru anul 2018, raportul arată că cele mai efervescente domenii au fost cel de IT&C, servicii medicale şi farma, imobiliar şi producţie industrială. Chiar dacă valorile tranzacţiilor nu au fost publicate în toate cazurile, în ultimii ani, s-au înregistrat, anual, aproximativ 15 tranzacţii de peste 100 de milioane de euro.

”Valoarea totală a pieţei a fost influenţată, în fiecare an, de numărul tranzacţiilor de peste 100 de milioane de euro. Media valorică anuală a fost constantă în jurul valorii de 30 de milioane de euro. Dacă sunt excluse tranzacţiile mari, media pieţei ajunge la aproximativ 14 milioane de euro per tranzacţie”, se arată în comunicat.

Un partener D&B David şi Baias, Anda Rojanschi, consideră că numărul mare de tranzacţii înregistrate în 2018 reflectă efervescenţa pieţei.

”2017 şi 2018 au fost pentru România anii cu cea mai mare valoare a activităţii de tranzacţii, depăşind vârful anterior din perioada 2006-2008. În prezent, oportunităţile de finanţare şi creştere pe care le au societăţile româneşti se află atât pe piaţa de capital, cât şi în zona de fuziuni şi achiziţii (tranzacţii private). Vânzarea, parţială sau totală, a afacerii către un investitor care are atât forţa financiară, cât şi deschidere către pieţe care până la momentul tranzacţiei nu au putut fi adresate este o cale de creştere pe care tot mai multe societăţi româneşti o au în vedere”, spune Anda Rojanschi.

Pentru anul 2019, PwC anticipează o evoluţie oarecum similară ultimilor doi ani, atât în ceea ce priveşte valoarea pieţei, cât şi numărul de tranzacţii.

”Sunt proiecte deja începute în mai multe sectoare, iar finalizarea cu succes a acestora depinde în mare măsură de stabilitatea economică şi legislativă a ţării. Dacă aceste elemente sunt întrunite, vedem un an foarte bun pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii”, a spus George Ureche.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.