Regiunea Europei Centrale şi de Est a înregistrat o creştere fără egal în Uniunea Europeană (UE), dar, cu toate acestea, se prevede o încetinire în următorii ani, în special din cauza frânării cererii externe, potrivit unui raport transmis luni de Coface.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regiunea ECE a înregistrat o îmbunătăţire a activităţii economice în ultimii ani. În 2017 şi 2018, PIB-ul în regiune s-a majorat la 4,6%, respectiv 4.3%, cele mai mari rate din 2008.

”Această accelerare a economiei ECE s-a datorat în principal creşterii cererii interne, pe fondul scăderii semnificative a ratei şomajului de care au beneficiat gospodăriile. În acelaşi timp, gospodăriile s-au bucurat şi de o creştere importantă a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului. Dincolo de aceste aspecte, creşterea a fost susţinută şi de o majorare a investiţiilor publice şi private”, se arată în raport.

Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus menţionat a influenţat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE. Media ponderată a insolvenţelor raportată la PIB a scăzut la 4,2% în anul 2018, în pofida creşterii numărului de proceduri înregistrate în anul anterior.

Însă, în ciuda acestor evoluţii pozitive, companiile din regiunea ECE au întâmpinat şi dificultăţi. Rata scăzută a şomajului a dus la un deficit al forţei de muncă, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, atât în ceea ce priveşte activităţile zilnice, precum şi privitor la potenţialul lor de extindere.

”Constrângerile privind aprovizionarea – inclusiv deficitul forţei de muncă, ratele mari de utilizare a capacităţii, creşterea costurilor de producţie şi efectul încetinirii externe (directe şi indirecte) – îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE. Consumul casnic va rămâne principalul motor de creştere cu toate că accelerarea limitată a investiţiilor în active fixe şi exporturile mai slabe vor diminua creşterea PIB-ului”, se arată în comunicat.

În plus, încetinirea din zona euro, escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite şi China şi procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană îngrijorează exportatorii datorită impactului potenţial asupra companiilor şi economiilor lor.

”Într-adevăr, încetinirea creşterii aşteptată în regiunea Europei Centrale şi de Est se va datora în principal efectelor directe şi indirecte ale unei frânări în ceea ce priveşte cererea externă. Potrivit estimărilor, creşterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6% în anul 2019 şi 3,2% în 2020”, se arată în comunicat.

Având în vedere faptul că economiile din regiunea ECE sunt foarte deschise către pieţele externe, cererea externă mai slabă va avea impact nu numai asupra ratelor de creştere, ci şi, treptat, asupra insolvenţelor. În această privinţă, sectoarele care sunt extrem de expuse pieţelor externe vor avea de suferit, cum ar fi industria auto şi industria chimică şi metalurgică care furnizează piese şi componente, potrivit Coface.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.