Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri seara că Rusia are un vas de instalare a conductelor pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 către Germania, care va mai dura câteva luni din cauza sancţiunilor impuse de Washington, potrivit unor surse citate de publicaţia Kommersant, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin a vorbit despre vas la o reuniune cu oameni de afaceri influenţi.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a impus sancţiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2, proiectat de Moscova pentru a ocoli Ucraina şi a spori livrările de gaze pe sub Marea Baltică spre Germania, cel mai mare client al Rusiei.

Compania elveţiano-olandeză Allseas, care instala conductele folosind două vase, Pioneering Spirit şi Solitaire, a suspendat lucrările pentru a evita sancţiunile.

În 2016, grupul rus Gazprom a cumpărat un vas special pentru instalarea de conducte, numit Academic Cherskiy, pentru a fi utilizat ca măsură de ultimă instanţă în cazul în care companiile opresc lucrările la Nord Stream 2.

O sursă din Gazprom a declarat că viteza medie cu care Cherskiy poate instala conducte este mai mică decât cea a Pioneering Spirit, dar nu a oferit o estimare mai exactă.

Potrivit datelor Refinitiv Eikon, Cherskiy se află în prezent în portul rusesc Nahodka, de pe malul Pacificului.

Înainte ca Washingtonul să anunţe sancţiunile împotriva companiilor care construiesc Nord Stream 2, oficialii ruşi anunţaseră că proiectul va deveni funcţional înainte sau la jumătatea anului 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.