Rusia a convenit cu Arabia Saudită să extindă cu şase-nouă luni acordul cu OPEC pentru reducerea producţiei de petrol, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, pe fondul noilor presiuni asupra preţurilor exercitate de creşterea producţiei în Statele Unite şi al încetinirii economiei mondiale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin a afirmat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută după discuţii cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, că acordul cu OPEC, care expiră duminică, va fi extins în actuala formă şi cu volumele de producţie actuale.

Reprezentanţii OPEC, ai Rusiei şi ai altor producători, o alianţă numită OPEC+, se vor întâlni pe 1-2 iulie pentru a discuta acordul care implică reducerea producţiei de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi. Statele Unite nu participă la acest pact.

”Vom susţine extinderea, atât Rusia cât şi Arabia Saudită. Urmează să decidem dacă va fi cu 6 sau cu 9 luni. Poate va fi cu nouă luni”, a spus Putin, care s-a întâlnit cu prinţul saudit la summitul G20 din Japonia.

Extinderea cu nouă luni a acordului ar însemna că acordul ar fi valabil până în martie 2020.

Noile sancţiuni impuse de SUA Iranului au redus exporturile acestei ţări. Iranul a denunţat sancţiunile ca ilegale, afirmând că la Conducerea Casei Albe se află persoane ”retardate mental”.

Kirill Dmitriev, directorul general al Fondului pentru Investiţii Directe al Rusiei, care a ajutat la redactarea acordului dintre OPEC şi Rusia, a spus că pactul a ridicat deja veniturile bugetare ale Rusiei cu peste 7.000 de miliarde de ruble (110 miliarde dolari).

Preţul petrolului Brent al urcat cu peste 25% de la începutul anului 2019, dar cotaţiile ar putea stagna din cauza presiunii încetinirii economiei globale asupra cererii, în timp ce ţiţeiul american inundă piaţa, potrivit unui sondaj Reuters în rândul analiştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.