Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe. Propunerea legislativă se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii. Deputata PSD Oana Florea, una dintre semnatarele iniţiativei legislative a senatorului social-democratul Daniel Zamfir, a precizat că, prin acest proiect, ratele la creditele bancare nu vor putea creşte cu mai mult de 50% faţă de suma iniţială stabilită în contract, societăţile de leasing trebuie să ofere posibilitatea de a vinde automobilul în 30 de zile pentru achitarea datoriilor, instituţiile financiar nebancare nu mai pot percepe sume care depăşesc dublul împrumutului acordat, iar recuperatorii de creanţe sunt limitaţi să solicite sume rezonabile, fără excese. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa legislativă a senatorului PSD Daniel Zamfir are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri destinate protecţiei consumatorilor, vizând în acest sens raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar- bancare interne.

Totodată, proiectul vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Deputata PSD Oana Florea, una dintre semnatarele iniţiativei social-democratului Daniel Zamfir, a precizat că, prin acest proiect, ratele la creditele bancare nu vor putea creşte cu mai mult de 50% faţă de suma iniţială stabilită în contract, societăţile de leasing trebuie să ofere posibilitatea de a vinde automobilul în 30 de zile pentru achitarea datoriilor, instituţiile financiar nebancare nu mai pot percepe sume care depăşesc dublul împrumutului acordat, iar recuperatorii de creanţe sunt limitaţi să solicite sume rezonabile, fără excese.

„Protecţie şi echitate financiară: Noile măsuri în sprijinul consumatorilor! O nouă lege aduce un val de schimbări menite să protejeze consumatorii de practicile actuale ale instituţiilor de credit. Iată cum stau lucrurile:


- Ratele la creditele bancare nu vor putea creşte cu mai mult de 50% faţă de suma iniţială stabilită în contract.

- Societăţile de leasing trebuie să ofere posibilitatea de a vinde automobilul în 30 de zile pentru achitarea datoriilor.

- IFN-urile nu mai pot percepe sume care depăşesc dublul împrumutului acordat.

- Recuperatorii de creanţe sunt limitaţi să solicite sume rezonabile, fără excese”, a scris Oana Florea, marţi pe Facebook.

Ea a adăugat că „cei mai protejaţi de prevederile acestei legi vor fi cetăţenii cu venituri mici, care nu vor mai fi nevoiţi să se îndatoreze în schimbul unor dobânzi exagerate”.

„Noile reglementări vor acoperi inclusiv IFN-urile asociate bancilor, care erau deja reglementate de legea dării în plată. Aceste măsuri se aplică creditelor în desfăşurare şi creanţelor în executare, începând imediat după intrarea legii în vigoare, însă nu se aplică retroactiv pentru creditele sau creanţele deja achitate. Este un pas important spre o piaţă financiară justă şi transparentă pentru toţi românii”, a conchis Florea.
„Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne”, conform proiectului adoptat, de către deputaţi.

De asemenea, „dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”.

Prin excepţie de la aceste prevederi, „în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

În plus, tot prin excepţie de la revederile legii, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

O altă excepţie este şi „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

„Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor”, conform sursei citate.

Totodată, cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativa a litigiilor poate fi făcută direct sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori.

„În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, mai prevede proiecutl de lege.

În cazul unui refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.

De la data depunerii cererii de adaptare judiciară a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspendă numai dacă depăşirea plafoanelor prevăzute este constatată printr-o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

„Constituie practică comercială incorectă şi se sancţionează conform Legii nr. 363/2007 următoarele:

a) stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri;

b) stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit;

c) stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii;

d) utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive”, potrivit sursei menţionate.

Propunerea legislativă stabileşte şi că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile”.

Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pe 2 februarie 2022, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.