Perioada de valabilitate a voucherelor emise în perioada martie – decembrie 2019 se va prelungi până la 31 decembrie 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, iar voucherele emise în anii 2020 şi 2021 vor fi valabile doi ani de la data emiterii, arată un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, publicat în dezbatere de minister.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin derogare de la prevederile alin. (4) al art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă, emise în perioada martie 2019-decembrie 2019, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2021. Prin derogare de la prevederile alin. (4) al art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă, emise în perioada ianuarie 2020 - decembrie 2021, este de doi ani de la data emiterii”, arată proiectul de act normativ.

Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021 este de circa 1,73 miliarde lei. Voucherele se vor acorda cu încadrare în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul aprobat pe anul 2021.

”Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/2020 privind modalitatea de emitere şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada martie – decembrie 2019 a fost prelungită până la 31 mai 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19. Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii acestora până la data de 31 decembrie 2021 şi mărirea termenului de valabilitate al celor emise în anii 2020 şi 2021 la doi ani de la data emiterii”, relevă nota de fundamentare.

Pe perioada anului 2021, voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic pentru a preveni răspândirea virusului SARs-COV-2, iar perioada de valabilitate a acestora va fi de 24 de luni de la data emiterii.

Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada martie – decembrie 2019 fusese iniţial prelungită până la 31 mai 2021, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/2020 privind modalitatea de emitere şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

”Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, mai arată documentul.

Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 1 noiembrie 2020, a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsura cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români, din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară, spun autorii proiectului.

Această masură a atenuat o parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.