Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură din România, a înregistrat în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 20,2 milioane de lei, în scădere cu 32,5%, la un profit net de 3,1 milioane de lei, în scădere cu 45,6% faţă de perioada similară din 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură din România, listat la Bursa de Valori Bucureşti în piaţa AeRO (simbol BVB: NRF),  anunţă rezultatele financiare aferente primului semestru din 2023. Pentru prima dată compania a publicat situaţiile financiare atât conform RAS, cât şi în conformitate cu IFRS (Standardele Internaţionale de Raportare Financiară), ca parte a planurilor de viitor privind transferul în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti. Conform RAS, compania a încheiat primele 6 luni din 2023 cu o marjă brută din vânzări de 26%, o creştere de 3 puncte procentuale, ca urmare a optimizărilor costurilor de producţie. Cifra de afaceri înregistrată de companie este de 20,2 milioane de lei, o scădere cu 32,5% comparativ cu perioada similară din 2022, influenţată în principal de lipsa de lichiditate din piaţa de agribusiness din prima jumătate a anului 2023, toate culturile fiind influenţate de secetă”, anunţă compania.

Comerţul cu cereale a fost redus din cauza volatilităţii fără precedent a preţului cerealelor.

„Norofert îşi consolidează poziţia în piaţa agribusinessului, în ciuda provocărilor întâmpinate în acest an dificil. Anunţăm o îmbunătăţire a marjei brute din vânzări, rezultat al eforturilor noastre de eficientizare a costurilor de producţie. Rămânem ferm angajaţi în investiţii strategice pentru dezvoltarea companiei pe termen lung. Publicarea situaţiilor financiare conform IFRS şi planurile noastre de listare pe piaţa principală a BVB reprezintă paşi în acest sens. Ne bucurăm să anunţăm investiţii semnificative în îmbunătăţirea producţiei, cercetare şi dezvoltare, precum şi eficientizarea resurselor noastre, pentru a întări poziţia noastră de lider în producţia de inputuri organice pentru agricultură în România, şi a pregăti direcţia internaţionalizării”, spune Vlad Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, Norofert.

Profitul net înregistrat de companie este de 3,1 milioane de lei, în scădere cu 45,6% faţă de perioada similară din 2022, ca urmare a creşterii costurilor de finanţare, precum şi a decalării perioadei de recoltare a cerealelor şi, respectiv, întârzierea înregistrării veniturilor din activitatea de farming. Acestea vor fi reflectate în situaţiile financiare din semestrul doi.

Investiţiile planificate au continuat şi au fost canalizate în 3 direcţii principale: pentru fabrica din Filipeştii de Pădure, unde vor fi aduse îmbunătăţiri ale fluxului de producţie lichide, prin automatizări suplimentare şi măriri ale capacităţilor de producţie pentru produsele speciale, pe bază de microorganisme. O a doua direcţie este finalizarea laboratorului de cercetare şi multiplicare bacterii, pe o suprafaţă de aproximativ 400 mp, cu utilaje şi instrumente de ultimă generaţie pentru multiplicarea comercială şi cercetarea tulpinilor de bacterii în vederea dezvoltării de noi produse şi o a treia direcţie, pentru implementarea unui sistem de irigaţii pentru aproximativ 260 ha la ferma din Zimnicea.

Investiţiile vor continua şi în a doua jumătate a anului la fabrica din Filipeştii de Pădure, iar la ferma Zimnicea va începe implementarea unui sistem de irigaţii. Costul total al investiţiilor se ridică la 850.000 de euro. De asemenea, s-a redus nivelul de îndatorare al Norofert prin rambursarea a peste 15 milioane de lei din datoriile bancare, fără a afecta fluxurile de numerar şi activităţile curente ale grupului.

La nivel de grup, cheltuielile totale au scăzut cu 17,5%, până la suma de 22,8 milioane de lei. Cheltuielile cu materialele s-au diminuat cu 25,1% faţă de perioada similară din 2022, până la 11,8 milioane lei, influenţate de reducerea costurilor de producţie pentru gama de produse organice bazată pe microorganisme, ca urmare a punerii în funcţiune a laboratorului din Filipeştii de Pădure. Laboratorul acoperă integral nevoia de materie primă pentru producţia curentă.

Rezultatele consolidate ale grupului includ atât performanţele companiei mamă, Norofert S.A., cât şi ale filialei Agroprod CEV SRL, deţinută în proporţie de 100%. Agroprod CEV cultivă în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, judeţul Teleorman.

Norofert este principalul producător de inputuri organice pentru agricultură din România, fondat în anul 2000 de familia Popescu. 

Norofert a evoluat constant, de la importator şi distribuitor de îngrăşăminte pentru agricultură, la cel mai important producător român de inputuri şi produse fitosanitare pentru agricultura ecologică. În prezent activează în 3 linii principale de afaceri: cercetare, producţie şi comercializare de inputuri pentru agricultura ecologică, farming ecologic şi trading cu cereale. Pe lângă gama sa standard de produse ecologice, Norofert este cunoscută pentru producţia de inputuri ecologice personalizate, adaptate la specificul solului, condiţiile atmosferice şi tipul de cultură practicat.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO şi din octombrie 2021 acţiunile NRF sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 3 ani de activitate în piaţa de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital şi 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligaţiuni corporative.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.