Gigantul petrolier de stat saudit Aramco a raportat un profit net de 112,81 miliarde de riali (30,0 miliarde de dolari) pentru trimestrul al doilea, înregistrând o scădere de aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul declinului preţurilor hidrocarburilor, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, profitul din trimestrul al doilea a fost uşor peste aşteptările analiştilor, de aproape de 29,8 miliarde de dolari, într-un sondaj furnizat de Aramco.

Într-o declaraţie depusă la bursa saudită – cunoscută sub numele de Tadawul – compania a spus că scăderea substanţială este determinată de scăderea preţurilor ţiţeiului şi slăbirii marjelor de rafinare şi produse chimice.

”În pofida factorilor contrari, vedem semnale că cererea globală rămâne rezistentă, susţinută de o redresare continuă a sectorului aviaţiei”, a declarat directorul general al Aramco, Amin Nasser, presei, în timpul unei conferinţe de luni privind veniturile companiei.

Compania urmează exemplul altor companii din industria petrolului prin creşterea plăţilor de dividende, în ciuda scăderii abrupte a profitabilităţii.

Gigantul petrolier şi-a reafirmat dividendul de bază în primul trimestru de 19,5 miliarde de dolari, plătit în al doilea trimestru, şi a declarat un dividend de 19,5 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea, care urmează să fie livrat în al treilea trimestru.

Aramco a mai spus că intenţionează să distribuie dividende legate de performanţă pe parcursul a şase trimestre, începând cu o distribuţie de 9,9 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

”Planul nostru de a menţine un dividend sustenabil şi progresiv pentru acţionarii noştri rămâne intact”, a spus Nasser.

Rezultatul din acest trimestru ”este încă o poziţie financiară puternică. Da, nu este la fel de uimitor ca rezultatele pe care le-am văzut anul trecut, dar acest lucru este conform cu tendinţa generală a industriei”, a declarat Carole Nakhle, CEO al Crystol Energy, pentru CNBC.

Cifra referitoare la profitul net implică o scădere cu 38% faţă de câştigurile din trimestrul al doilea al anului precedent, care a atins un profit net uluitor de 48,4 miliarde de dolari.

La acea vreme, rezultatul trimestrului 2 din 2022 a implicat în creştere cu 90% faţă de anul anterior, pe fondul creşterii preţurilor energiei declanşată de războiul Rusiei în Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.