Profitul net al Grupului BRD a crescut anul trecut cu 1,4%, la 1,337 miliarde lei, în timp ce profitul net al băncii a fost de 1,285 miliarde lei. Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,459 miliarde lei, mai mari cu +11,7% faţă de anul 2021, iar venitul bancar net al băncii a fost de 3,288 miliarde lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Profitul net al Grupului BRD s-a ridicat la 1,337 miliarde lei faţă de 1,319 miliarde lei în 2021. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost de 15,9% (13,4% în 2021). Poziţia de capital a BRD este solidă, cu o rată de adecvare a capitalului de 20,9% la nivel individual la finalul lunii decembrie 2022 (incluzând profitul net aferent primelor 9 luni ale anului 2022 şi recunoaşterea în întregime a rezervelor aferente altor elemente ale rezultatului global în fondurile proprii)”, anuţă banca.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,4% în comparaţie cu 2021 datorită unui volum crescut al tranzacţiilor şi a producţiei dinamice de asigurări de sănătate, contrabalansând scăderea veniturilor din activitatea de administrare a activelor şi a comisioanelor aferente serviciilor de e-banking în condiţiile migrării clienţilor retail către aplicaţia de mobile banking, oferită gratuit, You BRD.

”Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,459 miliarde lei, mai mari cu +11,7% faţă de anul 2021. Mediul macroeconomic a fost marcat de presiuni inflaţioniste puternice, o tendinţă accelerată de majorare a dobânzilor de piaţă şi o volatilitate crescută. În condiţiile unei activităţi comerciale foarte dinamice şi ale contextului ratelor dobânzii, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,7% în dinamică anuală, fiind temperat de creşterea semnificativă a remunerării depozitelor clienţilor”, se arată în raportul băncii.

Consiliul de Administraţie al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acţionarilor.

”Această hotărâre este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României. Având în vedere atât persistenţa unui risc ridicat de volatilitate, cât şi faptul că tratamentul temporar în privinţa recunoaşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacităţi suficiente de creditare în condiţiile respectării indicatorilor reglementari, pe bază permanentă, inclusiv în condiţii de stres sever.

Rata creditelor neperformante (NPL) a fost de 2,5% la finalul lunii decembrie 2022 (în scădere de la 3,1% în decembrie 2021), iar nivelul de acoperire cu provizioane la finalul anului, este unul confortabil, de 77%. Costul net al riscului pe întregul an 2022 a înregistrat o cheltuială de 95 milioane lei (faţă de o reluare în venituri de 146 milioane lei în 2021) influenţat de contextul macroeconomic, în timp ce portofoliul neperformant a înregistrat recuperări susţinute şi un nivel scăzut de intrări nete în categoria neperformante.

Valoarea tranzacţiilor noi de finanţare sustenabilă realizate în 2022 a atins 215 milioane euro, reprezentând un pas important către obiectivul strategic de 1 miliard euro în finanţări sustenabile acordate până la sfârşitul anului 2025.

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de două cifre (+10,4% faţă de sfârşitul anului 2021). Pe segmentul retail, BRD a înregistrat o producţie record de credite pentru locuinţe şi al doilea cel mai bun an pentru creditele noi de consum, cu aproape 7,5 miliarde lei credite noi acordate clienţilor persoane fizice în 2022. Creditarea companiilor a înregistrat rezultate impresionante (+25,8% faţă de sfârşitul anului 2021) bazate pe o performanţă deosebită pe segmentul IMM-urilor (+43% faţă de 2021) şi pe o creştere notabilă a creditelor acordate marilor companii (+18,7%), în timp ce activitatea de leasing a înregistrat, de asemenea, un nivel ridicat (+15,1%).

”2022 a fost un an foarte special, cu evoluţii geopolitice dramatice determinate de începutul războiului din Ucraina. În combinaţie cu presiunile inflaţioniste deja ridicate, ele şi-au pus amprenta asupra mediului economic general. Mediul economic din România a fost destul de bine protejat atât datorită acţiunilor autorităţilor europene şi naţionale, cât şi rezilienţei companiilor, care demonstrează că sistemul economic a atins un nivel destul de ridicat de maturitate. În acest context, BRD a rămas acelaşi partener angajat, de încredere şi eficient al economiei României şi al clienţilor săi. Am acordat credite noi în valoare de aproape 7,5 miliarde de lei persoanelor fizice şi am avut o dinamică excelentă în creditarea companiilor, materializată printr-o creştere a portofoliului cu 26% faţă de sfârşitul anului 2021, susţinută şi de participarea activă în cadrul programului IMM Invest. Angajamentul nostru puternic de a sprijini tranziţia către sustenabilitate a continuat să se materializeze participangii intraferm, cu finanţări sustenabile în valoare de aproximativ 1,1 miliarde lei încheiate în 2022. În plus, ne-am continuat eforturile de îmbunătăţire a parcursului digital al clienţilor noştri. În 2022 am lansat plăţile instant şi fluxul 100% online de emitere a cardurilor de credit. Suntem mândri că aplicaţia noastră de mobile banking, YouBRD, a depăşit deja borna semnificativă de 1 milion de utilizatori. Toate aspectele enumerate mai sus au generat o performanţă financiară bună, în ciuda unor presiuni inflaţioniste semnificative. BRD îşi confirmă soliditatea şi hotărârea de a continua să-şi îndeplinească într-un mod responsabil misiunea pe care o are în calitate de bancă de top în România”, a spus François Bloch, CEO-ul BRD Groupe Société Générale.

Adoptarea digitală continuă să crească, peste 1 milion de clienţi alegând aplicaţia de mobile banking You BRD ca principal instrument financiar de zi cu zi (1,07 milioane de utilizatori la sfârşitul lunii decembrie 2022 faţă de 730.000 la final de decembrie 2021, +46%).

BRD - Groupe Société Générale operează o reţea de 460 de unităţi. Activele totale ale băncii se ridicau, la sfârşitul lunii decembrie 2022, la 72 miliarde lei. BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare şi un actor major în economie de peste 150 de ani. Grupul are 117.000 de angajaţi în 66 de ţări şi 25 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: Retail banking în Franţa, Retail banking internaţional, Asigurări şi Servicii financiare şi Global Banking şi Soluţii pentru Investitori.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.