Grupul britanic BP a raportat marţi o scădere de aproape 70% a profitului în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza preţurilor mai mici ale combustibililor fosili, urmând tendinţa observată în industria energetică, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania britanică în domeniul energiei a înregistrat un profit de bază al costului de înlocuire, folosit ca echivalent al profitului net, de 2,6 miliarde de dolari.

Analiştii se aşteptau ca BP sa raporteze un profit de 3,5 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, conform estimarilor colectate de firma Refinitiv.

Rezultatul din trimestrul 2 s-a comparat cu un profit de 4,96 miliarde de dolari înregistrat în primele trei luni ale anului şi cu cele 8,5 miliarde de dolari înregistrate în trimestrul doi din 2022.

BP a spus că profiturile reflectă marje de rafinare realizate semnificativ mai mici, un nivel mai ridicat al activităţii de redresare şi întreţinere şi un rezultat slab la tranzacţionarea petrolului.

Cu toate acestea, gigantul energetic şi-a majorat dividendul cu 10%, până la 7,27 cenţi per acţiune ordinară, pentru trimestrul al doilea.

BP a mai spus că va răscumpăra 1,5 miliarde de dolari din acţiunile sale în următoarele trei luni.

Rivalul britanic Shell şi grupul petrolier francez TotalEnergies au raportat joia trecută o scădere abruptă a profitului din al doilea trimestru, în timp ce profitul companiei americane Exxon Mobil în trimestrul al doilea a scăzut cu 56% faţă de intervalul similar de anul trecut.

Cele mai mari cinci companii petroliere din Occident au obţinut profituri combinate de aproape 200 de miliarde de dolari în 2022, pe măsură ce preţurile petrolului şi gazelor au crescut în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

La rândul său, BP a raportat un profit anual record de 27,7 miliarde de dolari pentru întregul an 2022.

Cu toate acestea, preţurile petrolului şi gazelor au fost sub presiune în prima jumătate a acestui an, deoarece problemele economice globale au depăşit fundamentele cererii şi ofertei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.