Gigantul petrolier britanic Shell a raportat joi un profit anual peste aşteptări, anunţând o creştere cu 4% a dividendelor şi un program de răscumpărare de acţiuni de 3,5 miliarde de dolari, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Shell a raportat câştiguri ajustate de 28,25 miliarde de dolari pentru întregul an 2023, o scădere de 29% în comparaţie cu cel mai mare profit anual al său, de 39,9 miliarde de dolari, din anul precedent.

Analiştii se aşteptau ca profitul net al Shell pentru întregul an 2023 să ajungă la 27,5 miliarde de dolari, conform unui consens compilat de LSEG.

Shell a înregistrat câştiguri ajustate mai puternice decât se anticipa, de 7,31 miliarde de dolari pentru ultimul trimestru din 2023.

Compania a spus că rezultatele reflectă tranzacţionarea puternică cu gaze naturale lichefiate şi marjele de optimizare, compensând tranzacţiile mai slabe cu produse petroliere.

Shell a anunţat o creştere cu 4% a dividendului pe acţiune pentru trimestrul pstru şi a declarat că în următoarele trei luni va realiza un program de răscumpărare de acţiuni de 3,5 miliarde de dolari.

Firma a adăugat că acum a finalizat o răscumpărare de acţiuni de 3,5 miliarde de dolari, anunţată în noiembrie anul trecut.

CEO-ul Shell, Wael Sawan, a spus că ”este mulţumit de progres, dar recunoaşte că mai sunt multe de făcut”.

Întrebat de Steve Sedgwick de la CNBC dacă compania găseşte echilibrul corect cu planurile sale de cheltuieli de capital, pe fondul criticilor că firma nu face suficient pentru a investi în energie regenerabilă, Sawan a spus că specialitatea în energie are trei domenii cheie de atenţie.

”Am continuat să consolidăm bilanţul până în 2023, reducându-l cu peste un miliard de dolari. În ceea ce priveşte distribuţiile acţionarilor, în esenţă, am distribuit 42% din fluxul nostru total de numerar din operaţiuni, în valoare de 23 de miliarde de dolari. Şi, pe deasupra, angajamentul nostru de a reduce emisiile nete până în 2050 este neschimbat”, a spus Sawan.

El a adăugat că anul trecut compania a cheltuit 5,6 miliarde de dolari pentru aşa-numitele proiecte ”cu emisii reduse de carbon”.

”Aşadar, găsim echilibrul care ne permite să continuăm să oferim securitate energetică astăzi, în timp ce investim cu un accent real pe puterea noastră competitivă în tranziţia energetică”, a adăugat el.

Datoria netă a fost de 43,5 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2023, comparativ cu 40,5 miliarde de dolari la sfârşitul celui de-al treilea trimestru.

Shell a citat taxe de depreciere de 3,9 miliarde de dolari pentru ultimele trei luni ale anului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.