Ce-i nemulţumeşte şi ce îi atrage pe afaceriştii germani în România? Cum pot fi atrase investiţii germane în România? Cum se poate dezvolta relaţia româno-germană? Sunt întrebări la care se va răspunde la Maratonul Afacerilor Germane în România, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 3 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce-i nemulţumeşte şi ce îi atrage pe afaceriştii germani în România? Cum pot fi atrase investiţii germane în România? Cum se poate dezvolta relaţia româno-germană? Sunt întrebări la care se va răspunde la Maratonul Afacerilor Germane în România, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 3 octombrie.

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, ebm papst şi Leoni.

Context

Germania este cel mai important partener economic al României, unul dintre principalii investitori în economia românească. Principalele sectoare în care se remarcă investiţiile germane sunt comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Schimburile comerciale bilaterale valorează peste 40 miliarde de euro. Totodată, peste 12 miliarde de euro reprezintă investiţiile directe.

 În 2022, 19,8% din exporturile României au mers în Germania iar 17,8% din importuri au venit din această ţară. Deşi, în procente, exportăm mai mult decât importăm, nominal suntem pe deficit pentru că exporturile lor sunt mai scumpe decât exporturile noastre: am importat bunuri din Germania de 22,4 miliarde de euro anul trecut şi am exportat bunuri de 18,2 miliarde de euro, consemnând, aşadar, un deficit de 4,2 miliarde de euro.

Pentru companiile germane, România este un amplasament investiţional bun pentru inovaţie şi tehnologii ale viitorului. Peste 8.070 de companii cu capital german sunt active în ţara noastră.

Bucureşti conduce topul firmelor cu acţionariat german, din punct de vedere al cifrei de afaceri, cele 1.654 de companii înregistrate aici cumulând afaceri totale de 44 miliarde de lei, o treime din totalul afacerilor germane din România.

Braşov este de asemenea un pol important al investiţiilor germane, fiind prezente 501 companii cu afaceri totale de 15,3 miliarde lei. De asemenea, în Prahova, unde 167 de companii au raportat afaceri de 13,5 miliarde lei.

Astfel, aceste trei judeţe cumulează jumătate din afacerile germane din România.

Cele mai mari companii germane in Romania: Lidl, Continental, Kaufland, Selgros, Metro Cash & Carry, Rewe. Schaeffler Siemens, Allianz-Ţiriac Asigurări, Leoni Wiring Systems, DAR Dräxlmaier Automotive, Bosch Group România, E.ON România, Star Assembly, Autoliv, Hella.

În ciuda provocărilor specifice României, precum birocraţia, complexitatea legislativă şi ritmul lent de digitalizare, în primul trimestru din 2023 numărul companiilor străine din agricultură şi industrii conexe a crescut cu peste 140%, iar pentru Germania şi Austria, mediul de business din România este tot mai atractiv.

Firmele germane din România joacă un rol de pionier în dezvoltarea pregătirii profesionale în sistem dual, iar investiţiile germane vor continua să se extindă în perioada următoare. Ele oferă un model valoros pentru întregul sistem de educaţie şi, respectiv, pentru cel economic in provocările economiei viitorului.

Uniunea Europeană sprijină industria europeană de apărare prin achiziţii publice comune pentru instituţiile de securitate şi apărare, printr-un instrument ce vizează achiziţia de muniţie pentru Ucraina până la sfârşitul anului 2023 (EPF), ministrul român a subliniat oportunitatea ca IMM- urile, institutele de cercetare şi universităţile din România şi Germania să coopereze în cadrul acestor finanţări pentru a consolida industria naţională de apărare, precum şi pentru a creşte interoperabilitatea echipamentelor şi a stimula exporturile.

Teme de dezbatere

• Cum arată în acest moment relaţiile economice dintre România şi Germania?
• Atragerea investiţiilor germane în România.
• Veştile proaste din Germania sunt de rău augur şi pentru România, în condiţiile în care o bună parte din exporturile noastre au destinaţia Germania şi orice evoluţie slabă acolo înseamnă probleme pentru industria românească. Când Germania strănută, România răceşte, obişnuiesc să spună analiştii economici.
• Ce-i nemulţumeşte şi ce îi atrage pe afaceriştii germani în România?
• Care sunt sectoarele care au beneficiat de investiţii germane în România?
• Bune practici şi factori care au contribuit la succesul afacerilor germane
• Cum se poate dezvolta relaţia româno-germană

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.