Majoritatea românilor, care aleg să îşi rezolve diferendele cu băncile pe cale amiabilă, sunt bărbaţi, provin din mediul urban, au vârste cuprinse între 31 şi 50 de ani şi au o problemă cu împrumutul la bancă, potrivit unei analize realizate la începutul anului şi publicate marţi de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CSALB a analizat aproape 750 de cereri conforme primite ȋn cursul anului 2017 şi ȋn primele luni din 2018 şi a realizat profilul consumatorului care apelează la serviciile centrului.

”Datele arată că bărbaţii sunt mai ȋnclinaţi către rezolvarea conflictelor cu băncile prin intermediul Centrului (60%), acest lucru fiind explicat şi prin faptul că bărbaţii accesează ȋntr-o proporţie mai ridicată credite bancare. Cererile provin, ȋntr-o proporţie covârşitoare (88%), din mediul urban, iar modalitatea preferată de interacţiune cu CSALB este online, 83% dintre solicitări fiind transmise pe e-mail”, se arată în comunicat.

Totodată, consumatorii care apelează la serviciile CSALB provin, ȋn cea mai mare parte, din populaţia activă, datele analizei arătând că aproximativ 63% dintre aceştia au vârste cuprinse între 31 şi 50 de ani. Un procent semnificativ, de circa 16%, provine din rândul persoanelor aflate aproape de sau la vârsta pensionării (ȋntre 61 şi 80 de ani).

”Regiunea Bucureşti-Ilfov, cea mai dezvoltată zonă a ţării, se află în fruntea clasamentului în profil teritorial, cu aproape 50% dintre cererile conforme primite la CSALB. La nivelul provinciei, cele mai multe cereri sunt din judeţul Iaşi (4,1%), urmat de Constanţa (2,9%), Prahova (2,73%) şi Argeş (2,5%)”, se arată în comunicat.

CSALB a subliniat că orice consumator care are un contract cu o instituţie financiar - bancară cu sediul în România, poate apela la serviciile centrului, indiferent dacă locuieşte în România sau în străinătate.

”În primele două luni şi jumătate din 2018, aproape jumătate dintre cererile conforme au fost transformate în dosare, adică acceptate de bănci sau IFN-uri pentru a fi rezolvate la CSALB, în timp ce 32% se află în faza de filtru (analiză internă a documentelor trimise de consumatori). Potrivit datelor centralizate de CSALB, 90% dintre solicitări se referă la credite, în timp ce doar 10% reprezintă probleme din sfera altor servicii bancare sau leasing”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.