Industria europeană de producţie a panourilor solare a solicitat Uniunii Europene să intervină cu măsuri de urgenţă pentru a evita închiderea firmelor locale, sub presiunea preţurilor generate de importurile chineze, conform unei scrisori consultate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe companii europene producătoare de panouri solare au anunţat în ultimele luni planuri de închidere a fabricilor, invocând presiunea exercitată de o avalanşă de importuri şi de un surplus al pieselor de panouri solare care s-au adunat în depozitele europene şi au determinat scăderea preţurilor.

Într-o scrisoare adresată Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupul industrial European Solar Manufacturing Council (ESMC) a avertizat că, fără un ajutor rapid, UE risca să piardă peste jumătate din capacitatea sa operaţională de producţie de module fotovoltaice solare, în câteva săptămâni.

"În următoarele 4-8 săptămâni, producătorii majori de module fotovoltaice din UE şi furnizorii lor europeni sunt pregătiţi să închidă liniile de producţie dacă nu se implementează măsuri de urgenţă substanţiale", se arată în scrisoare, datată 30 ianuarie.

ESMC a cerut UE să lanseze măsuri de urgenţă, inclusiv un program pentru achiziţionarea excedentelor de stocuri de module solare ale UE, pentru a atenua suprasolicitarea, şi să schimbe regulile privind ajutorul de stat pentru a sprijini producătorii locali de energie solară.

Dacă aceste măsuri nu pot fi luate rapid, UE ar trebui să ia în considerare şi măsuri de "salvaguardare", care pot include tarife şi cote pentru a contracara un val de importuri, se arată în scrisoare.

Europa extinde rapid energia solară, instalând anul trecut o capacitate record de 56 GW. Cu toate acestea, această creştere rapidă este crucială pentru atingerea obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice şi depinde în mare măsură de componente importate din China, ceea ce a determinat unele grupuri industriale să se opună tarifelor care ar putea perturba aprovizionarea din China şi ar putea încetini implementarea energiei verzi.

Meyer Burger, din Elveţia, este una dintre companiile europene care se confruntă cu probleme, anunţând în acest luna planuri de închidere a fabricii sale din Germania, dacă guvernul nu va oferi finanţarea promisă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.