Procurorii americani au retras acuzaţiile legate de finanţarea unor campanii politice aduse împotriva lui Sam Bankman-Fried, iar această decizie va concentra procesul său pe furtul a miliarde de dolari de la clienţii platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX, aflată în faliment, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bankman-Fried, în vârstă de 31 de ani, luptă să rămână în afara închisorii înaintea procesului său din 2 octombrie pentru acuzaţii de fraudă, după ce procurorii din Manhattan l-au acuzat că a manipulat martorii prin transmiterea scrierilor personale ale fostei sale iubite Caroline Ellison unui reporter al New York Times.

El a obţinut o victorie modestă miercuri seară, când procurorii au decis să renunţe la o acuzaţie de finanţare a campaniilor politicie, susţinând că fostul miliardar a ordonat ilegal asociaţilor  săi să doneze milioane de dolari.

Această decizie a venit după ce Bahamas, unde îşi avea sediul FTX şi unde Bankman-Fried a fost arestat în decembrie, a declarat biroului procurorului american din Manhattan că nu intenţionează să-l extrădeze pe Bankman-Fried pentru această acuzaţie.

Bankman-Fried se confruntă în continuare cu şapte acuzaţii de fraudă sau conspiraţie pentru fraudarea clienţilor, investitorilor şi creditorilor în ceea ce procurorii au numit ”una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americii”.

El se confruntă cu un al doilea proces anul viitor, pentru cinci acuzaţii aduse după extrădare, inclusiv conspiraţie pentru luare de mită în străinătate şi conspiraţie pentru fraudă bancară.

Mark Kasten, avocat la Buchanan Ingersoll & Rooney din Philadelphia, a declarat că renunţarea l acuzaţia referitoare la finanţarea de campanii politice l-ar putea ajuta pe Bankman-Fried, lăsându-i pe avocaţii săi ”să-şi concentreze strategia” asupra cazului de fraudă.

”Juratii au o reacţie viscerală la acuzaţiile de finanţare a campaniei: acuzaţiile de finanţare a campaniei sunt infracţiuni împotriva publicului, iar juraţii înşişi sunt victime indirecte”, a spus el.

”Victimele celorlalte acuzaţii, prin comparaţie, sunt clienţii sau investitorii în Alameda sau FTX”.

Deşi a recunoscut că FTX a avut un management inadecvat al riscului, Bankman-Fried a pledat nevinovat şi a negat că a furat fonduri.

Bankman-Fried s-a impus ca un antreprenor care promite siguranţa în criptomonede volatile şi ca donator prolific, în principal pentru democraţi, la alegerile intermediare din 2022 din SUA.

Ellison, fostul director executiv al fondului speculativ Alameda Research al lui Bankman-Fried, axat pe cripto, a pledat vinovat de acuzaţii de fraudă şi este de aşteptat să depună mărturie împotriva lui.

Nishad Singh, fostul director de inginerie al FTX, a pledat vinovat de acuzaţii de fraudă şi finanţare de campanie, declarând că a folosit transferurile de la Alameda pentru a face donaţii politice, parţial, pentru a consolida influenţa politică a lui Bankman-Fried şi FTX.

Un al treilea fost membru al cercului interior al lui Bankman-Fried, fostul şef de tehnologie FTX, Gary Wang, a pledat vinovat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.