Procuratura din Japonia a emis marţi un mandat de arestare a soţiei lui Carlos Ghosn, Carole, pentru mărturie mincinoasă, autorităţile japoneze intensificând eforturile pentru a-l readuce în ţară pe fostul preşedinte al aliaţei Renault-Nissan pentru a fi judecat pentru mai multe delicte financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ghosn a fugit luna trecută în Liban, acuzând că a existat un puci susţinut de guvernul japonez pentru înlăturarea sa.

Un oficial al Ministerului japonez al Justiţiei a spus că angajaţii instituţiei studiază legile libaneze pentru a găsi o cale de a-l readuce pe Ghosn în ţară şi că Japonia ”face tot ce poate” pentru ca acesta să fie judecat.

La Beirut, Ministerul Justiţiei a confirmat că procuratura a primit un mandat de arestare din partea Interpolului pe numele lui Ghosn şi că va lua măsurile necesare.

Ministerul a precizat că nu a primit nimic din partea procurorilor japonezi în legătură cu un mandat de arestate pe numele lui Carole, care se află în capitala libaneză.

Mandatul japonez o acuză pe Carole că a declarat în mod fals că nu cunoaşte sau că nu s-a întâlnit cu persoane care au legătură cu o companie care a primit plăţi din partea Nissan Motor, dintre care o parte au fost transferate unei firme deţinută de Ghosn.

Ambasadorul japonez în Liban, Takeshi Okubo, s-a întâlnit marţi cu preşedintele Michel Aoun pentru a-i solicita ”o mai mare cooperare în acest caz, pentru a evita repercusiunile negative pentru relaţiile noastre prieteneşti”, potrivit biroului lui Aoun.

Ghosn urmează să susţină miercuri o conferinţă de presă, prima apariţie publică de la arestarea sa în noiembrie 2018 şi zborul său dramatic către Liban, ţara în care a copilărit.

”Ultima oară când Ghosn a anunţat o conferinţă de presă a fost rearestat. De această dată, cu o zi înainte de a vorbi liber pentru prima oară, au emis un mandat de arestare pentru soţia sa, Carole Ghosn. Emiterea acestui mandat este patetică”, a afirmat un purtător de cuvânt al lui Ghosn la Beirut.

Ghosn este aşteptat că detalieze o parte din acuzaţiile pe care le-a făcut la adresa Nissan după arestarea sa.

Citând un interviu cu Ghosn, Fox Business a relatat că acesta a spus că deţine ”dovezi concrete” şi documente pentru a dovedi că a existat un puci susţinut de guvern ”pentru a-l înlătura”. Ghosn intenţionează să îi nominalizeze pe cei pe care îi consideră responsabili, potrivit televiziunii.

În declaraţii anterioare în justiţie văzute de Reuters şi comunicate publicate de avocaţii săi, Ghosn a spus că a fost înlăturat pentru a distruge orice posibilitate a unei fuziuni între Nissan şi Renault, acuzându-i pe directorii Nissan că s-au aliat cu procurorii şi cu oficiali ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei.

Echipa legală a lui Ghosn a mai afirmat că procurorii au ascuns dovezi, din cauza îngrijorărilor exprimate de Nissan că includeau informaţii sensibile legate de operaţiunile şi angajaţii săi.

Nissan a afirmat că în pofida plecării lui Ghosn din Japonia, îl consideră încă responsabil de ”delicte grave”.

”Compania va continua să ia măsurile legale corespunzătoare pentru a-l trage la răspundere pe Ghosn pentru răul provocat Nissan de ilegalităţile sale”, se arată într-un comunicat al companiei auto japoneze.

Guvernul japonez consideră regretabilă fuga lui Ghosn, iar un oficial a declarat că trebuie analizate sistemele legale ale ambelor ţări.

Libanul nu îşi extrădează cetăţenii.

Compania aeriană privată MNG Jet din Turcia, ale cărei avioane au fost folosite dde Ghosn pentru fuga din Japonia în Liban, via Istanbul, a anunţat că jumătate din contractul de 350.000 de dolari a fost plătit din Dubai de către o companie numită Al Nitaq Al Akhadar, pe care nu o cunoştea.

MNG a anunţat săptămâna trecută că nu a ştiut că Ghosn i-a folosit avioanele şi a acuzat un angajat că a falsificat documentele de transport pentru a-l transporta din Osaka la Beirut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.