Prima şedinţă a Comisiei naţionale pentru trecerea la moneda euro va avea loc joi, iar subiectul central de pe ordinea de zi va fi "diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei unice europene". Conducerea comisiei s-a reunit în 4 aprilie, la şedinţă, la care au participat şi premierul Viorica Dăncilă şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fiind stabilite Regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi ordinea de zi a primei şedinţe a comisiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că discuţia cu guvernatorul BNR a fost una "relaxată şi constructivă". "A fost o discuţie relaxată, constructivă, pentru un proiect lansat de Liviu Dragnea la congresul PSD, un proiect de ţară, care ar putea deveni al treilea proiect de ţară după NATO şi intrarea în UE - adoptarea monedei euro. Am adoptat regulamentul de organizare şi funcţionare al comisiei, am stabilit şi prima şedinţă, care va avea loc mâine (joi -n.r.). Domnul guverantor a avut o deschidere foarte mare, ne-a spus ca în cadrul BNR există o comisie tehnică care a făcut studii pe care vrea să ni le pună la dispoziţie", a spus Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă a discutat cu guvernatorul BNR şi despre situaţia economică a României, premierul a spus: "Întâlnirea a avut acest scop, comisia şi nu am vorbit despre altceva pentru că nu era normal, având această temă. Dar nu este exclus să avem şi această temă".

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Comisiei naţionale pentru trecerea la moneda euro se va afla "diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei unice europene", conform unui comunicat transmis de Guvern în 4 aprilie, după reuniunea conducerii comisiei, la care au participat copreşedinţii şi vicepreşedinţii acesteia.

Executivul preciza că prin Ordonanţa de Urgenţă de înfiinţare a Comisiei s-a stabilit ca aceasta să se întrunească de două ori pe lună şi că "este necesar un efort conjugat al Guvernului, Academiei Române, BNR şi al Comisiei Naţionale de Prognoză, care asigură Secretariatul Comisiei Naţionale, pentru a avea dezbateri de substanţă şi eficienţă maximă".



La reuniunea conducerii Comisiei naţionale a fost aprobat şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare prin care se stabilesc atribuţiile grupurilor de lucru tematice şi documentele care trebuie să fie finalizate de comisie: Declaraţia politică de asumare a Calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere şi de intrare în zona euro şi a Planului naţional de adoptare a monedei euro, Proiectul Planului naţional de adoptare a monedei euro şi Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.

În 21 martie, premierul Viorica Dăncilă anunţa înfiinţarea unei Comisii naţionale de fundamentare a planului de trecere la moneda euro. "Consider că aderarea la moneda euro este cel mai important proiect după aderarea României la Uniunea Europeană. În consecinţă, printr-o ordonanţă de urgenţă vom înfiinţa Comisia naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economică, dar şi a societăţii româneşti pentru acest pas important", declara Dăncilă.

Comisia va fi condusă de doi preşedinţi - prim-ministrul şi preşedintele Academiei Române şi de doi vicepreşedinţi - guvernatorul BNR şi vicepremierul pe probleme economice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.