Prima cursă care aterizat joi dimineaţă pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost un avion TAROM având la bord mai multe oficialităţi şi pilotat de fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu. Noua aerogară este dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligaţi să scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână. Aeroportul beneficiază de controlul la distanţă al zborurilor. Cursa inaugurală, dar şi celelalte curse care vor decola şi ateriza în Braşov sunt dirijate de la 400 de km distanţă, din Centrul ROMATSA Arad.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Personalităţi ale vieţii politico-sociale din ţara noastră, de la preşedintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii şi Franţei şi alţi oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la AIBG”, conform unei postări de pagina de Facebook a preşedintelui CJ Braşov Adrian Veştea, ministru desemnat al Dezvoltării.

Cu acest prilej, Dumitru-Dorin Prunariu va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Braşov.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi ministru desemnat al Dezvolării, cel de numele căruia se leagă această realizare remarcabilă a judeţului Braşov, a fost şi el prezent în aeronava TAROM.

Compania TAROM anunţă efectuarea primului zbor cu destinaţia Aeroportului Internaţional Braşov.

”Cursa de inaugurare a primului aeroport din Braşov a fost efectuată cu o aeronavă charter TAROM, marcând astfel această premieră într-o manieră simbolică: prima companie aeriană din istoria României deschide primul aeroport internaţional din istoria Braşovului”, transmite compania.

”Întreaga echipă TAROM este onorată de efectuarea zborului inaugural pe Aeroportul Internaţional Braşov. Am răspuns la această invitaţie pentru că este firesc ca primul aeroport din istoria Braşovului şi primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani să fie inaugurat de prima companie aeriană din istoria României”, a declarat Monica Cramer, Director Comercial al operatorului naţional de transport aerian.

Compania TAROM, în calitate de operator naţional pentru servicii de transport aerian a inaugurat practic toate aeroporturile interne, construite în ultima jumătate de secol. Mai mult decât atât, evoluţia acestora a fost strâns legată de evoluţia companiei naţionale.

”TAROM se apropie de 70 de ani de istorie, timp în care, o spunem foarte direct, am crescut fiecare destinaţie internă şi fiecare aeroport pentru că am fost întotdeauna acolo când a fost nevoie de noi”, a mai declarat reprezentanta companiei TAROM.

”Mesajul întregii echipe TAROM pentru Aeroportul Internaţional Braşov este că le dorim o perioadă cât mai scurtă de maturizare şi suntem convinşi că are potenţialul de a deveni o destinaţie importantă din reţeaua de rute româneşti”, potrivit unui comunicat al Tarom.

Noua aerogară este în top trei cele mai moderne aeroporturi din România, fiind dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligaţi să scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână.

De asemenea, aeroportul beneficiază de controlul la distanţă al zborurilor. Cursa inaugurală, dar şi celelalte curse care vor decola şi ateriza în Braşov sunt dirijate de la 400 de km distanţă, din Centrul ROMATSA Arad.

”Aeroportul Braşov este singurul din România şi din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în 2015, iar acum se regăseşte pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar şi SUA. De altfel, UTI CFM a realizat proiectul de turn digital de la Braşov în parteneriat cu firmele SAAB – Suedia şi Thales – Franţa. Pe lângă elementele de unicitate care pot prezenta Aeroportul Braşov – Ghimbav, trebuie luate în considerare deopotrivă efortul financiar şi uman pe care l-au implicat cele două proiecte. Aeroportul şi turnul de control virtual au fost realizate în 3 ani, cu implicarea a aproximativ 1.000 de oameni, iar valoarea celor două lucrări se situează la 130 milioane de euro”, conform unui comunicat al UTI CFM.

Ceea ce controlorii percep prin propriile simţuri este acum pus la dispoziţie de tehnologie, filtrat şi prezentat în mod intuitiv pe ecranele din centrul de dirijare. Astfel, la Braşov există senzori care înregistrează viteza vântului, nivelul de precipitaţii şi tot ce ţine de condiţii meteo, apoi datele sunt structurate şi transmise vocal piloţilor de pe aeronave.

Concentrarea personalului de dirijare a zborurilor într-un singur centru, cum este cel de la Arad, facilitează formarea profesională a operatorilor la un nivel mai ridicat, cu instrumente noi, care generează informaţii relevante şi detalii-cheie, preluate de la echipamente performante.

Camerele video de înaltă performanţă oferă o imagine panoramică, de 360 grade, prezentată operatorilor sub forma unei imagini de tip realitate augmentată. Camere speciale, cu vedere în spectrul vizibil şi în infraroşu, pot prezenta detalii la distanţe de până la câţiva kilometri.

Comunicaţiile de date de la Aeroportul Braşov sunt protejate prin funcţii avansate de securitate cibernetică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.