Preţurile pe care le primesc producătorii de bunuri şi servicii din Statele Unite au crescut în martie cu 11,2%, cel mai rapid ritm de când au fost păstrate evidenţe, a raportat miercuri Biroul de Statistică a Muncii, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele preţurilor de producător, care măsoară preţurile plătite de angrosisti, a crescut cu 11,2% faţă de un an în urmă, cel mai mult dintr-o serie de date care datează din noiembrie 2010.

Faţă de luna precedentă, indicatorul a urcat cu 1,4%, peste ritmul de 1,1% anticipat de Dow Jones.

Cu excepţia serviciilor alimentare, energetice şi comerciale, aşa-numitul IPP de bază a crescut cu 0,9% pe o bază lunară, aproape dublu faţă de estimarea de 0,5% şi cel mai mare câştig lunar din ianuarie 2021.

IPP de bază a crescut cu 7% de la an la an.

IPP este considerat o măsură a inflaţiei anticipată, deoarece urmăreşte preţurile în curs pentru bunuri şi servicii care ajung în cele din urmă la consumatori. C

Anunţul de miercuri vine a doua zi după ce autorităţile au raportat că indicele preţurilor de consum pentru luna martie a crescut cu 8,5% în termeni anuali, peste aşteptări şi cea mai mare valoare din decembrie 1981.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.