Preţurile petrolului au scăzut vineri cu aproximativ 1%, înregistrând cele mai mari pierderi săptămânale de la sfârşitul lunii martie, în contextul în care traderii adoptă o atitudine prudentă înaintea reuniunii OPEC+ privind politica de producţie pentru luna iunie, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,11 dolari, sau cu 1,7%, ajungând la 58,23 dolari pe baril. Ţiţeiul Brent a pierdut 1,37%, fiind tranzacţionat la 61,28 dolari pe baril. Pe parcursul săptămânii, petrolul Brent a scăzut cu aproximativ 8,6%, iar WTI cu 8%.
Potrivit unor surse citate de Reuters, reuniunea OPEC+ a fost devansată pentru sâmbătă, faţă de data iniţială programată luni, fără ca motivele schimbării să fie făcute publice.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Statele membre ale OPEC+, care include Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, analizează posibilitatea unei noi creşteri accelerate a producţiei în iunie sau a unei ajustări mai modeste, au precizat două dintre surse.
În pofida tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, care au dus la scăderea estimărilor privind cererea globală de petrol, analiştii spun că atenţia pieţei este concentrată în prezent pe deciziile OPEC+.
”Totul se învârte acum în jurul OPEC, chiar şi războiul tarifar trecând pe plan secund”, a declarat Scott Shelton, specialist în energie la United ICAP.
Reuters a relatat în această săptămână că Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC+, le-a transmis aliaţilor şi experţilor din industrie că nu este dispusă să susţină piaţa prin reduceri suplimentare de producţie. În prezent, OPEC+ reduce producţia cu peste 5 milioane de barili pe zi.
Traderii rămân prudenţi şi din cauza incertitudinilor legate de o posibilă detensionare a conflictului comercial SUA–China, după ce Beijingul a anunţat vineri că evaluează o propunere de reluare a negocierilor venită din partea Washingtonului.
În acelaşi timp, scăderile de vineri au fost limitate de creşterea pieţelor de acţiuni, alimentată de datele pozitive privind locurile de muncă din SUA. Totodată, o declaraţie a preşedintelui Donald Trump privind posibile sancţiuni secundare pentru cumpărătorii de petrol iranian a contribuit la atenuarea presiunilor de scădere, întrucât aceasta ar putea restrânge oferta globală.
Această ameninţare a venit după amânarea negocierilor dintre SUA şi Iran pe tema programului nuclear şi ar putea complica şi mai mult discuţiile comerciale cu China, principalul importator de petrol iranian.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.