Preţurile petrolului au urcat miercuri cu aproximativ 2%, până la un maxim al ultimelor două săptămâni, în urma unei scăderi peste aşteptări a stocurilor în SUA, şi au atins maxime ale sesiunii după ce Iranul a cerut impunerea unui embargo asupra petrolului împotriva Israelului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,92 dolari, sau cu 2,1%, la 91,82 dolari pe baril.

Ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a fost cotat în creştere cu 2,09 dolari, sau cu 2,4%, la 88,75 dolari pe baril.

La maximele sesiunii, ambele benchmarkuri au crescut cu peste 3 dolari pe baril.

U.S. Energy Information Administration (EIA) a declarat că firmele energetice au scos 4,5 milioane de barili de ţiţei din stocuri în săptămâna încheiată pe 13 octombrie. Aceasta a fost mult mai mare decât extragerea de 0,3 milioane de barili estimată analiştii într-un sondaj Reuters.

Marţi, grupul industrial al Institutului American de Petrol (API) a raportat o scădere a stocurilor de 4,4 milioane de barili. A fost al patrulea declin al stocurilor de ţiţei în cinci săptămâni şi a depăşit cu mult extragerea săptămânală de 1,7 milioane de barili cu un an mai devreme şi media retragerilor pe cinci ani, de 2,5 milioane de barili.

Livrările au scăzut cu 0,8 milioane de barili la depozitul Cushing din Oklahoma, până la cel mai scăzut nivel din octombrie 2014, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la calitatea petrolului rămas la punctul de livrare pentru contractele futures pentru petrol din SUA.

TENSIUNI ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Flynn a remarcat că preţurile petrolului au crescut la cote maxime după ce ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a cerut un embargo petrolier asupra Israelului, după ce sute de palestinieni au fost ucişi într-o explozie la un spital din oraşul Gaza.

Oficialii israelieni şi palestinieni şi-au dat vina reciproc.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu intenţionează să ia nicio măsură imediată în legătură cu apelul Iranului, membru OPEC, au declarat patru surse din grupul de producători de petrol, pentru Reuters.

 Iordania a anulat un summit pe care urma să-l găzduiască cu preşedintele american Joe Biden şi lideri egipteni şi palestinieni.

Biden a sosit miercuri în Israel, promiţând solidaritate cu Israelul în războiul său împotriva Hamas şi susţinând afirmaţia Israelului că militanţii au provocat explozia în spital.

”Această întorsătură diplomatică atrage din nou teama de răspândire a conflictului şi, prin urmare, saltul petrolului”, a spus John Evans, de la firma de brokeraj de petrol PVM.

Preţurile petrolului au fost susţinute şi de datele oficiale care arată o creştere economică mai rapidă decât erau aşteptările în China, cel mai mare importator de petrol din lume, în trimestrul al treilea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.