Preţurile petrolului au urcat marţi cu aproape 6% din cauza declinului producţiei din Rusia la nivelul unui minim atins în 2020, şi a unui avertisment făcut luni de OPEC potrivit căruia va fi imposibil să se înlocuiască potenţialele pierderi de aprovizionare din Rusia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 5,74 dolari, sau cu 5,8%, la 104,22 dolari pe baril până la ora 17:48 GMT (20:48 ora României).

Preţul petrolului West Texas Intermediate, de referinţă în SUA, a crescut cu 5,90 dolari, sau cu 6,3%, la 100,19 dolari pe baril.

Luni, ambele benchmark-uri au scăzut cu aproximativ 4%.

Producţia rusă de petrol şi condensat de gaze a scăzut luni sub 10 milioane de barili pe zi (bpd), la cel mai redus nivel din iulie 2020, au declarat marţi două surse familiare cu datele, deoarece sancţiunile şi constrângerile logistice au împiedicat comerţul cu aceste produse.

Surse au spus că producţia medie de petrol a Rusiei a scăzut cu mai mult de 6%, la 10,32 milioane bpd în perioada 1-11 aprilie, de la 11,01 milioane în martie.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat că va fi imposibil să se înlocuiască 7 milioane de barili pe zi din exporturile ruseşti de petrol şi alte lichide derivate, pierdute în cazul unor sancţiuni sau acţiuni voluntare.

Uniunea Europeană nu a convenit încă niciun embargo asupra petrolului rusesc, dar unii miniştri de Externe au spus că opţiunea este pe masă.

”Piaţa petrolului este încă vulnerabilă la un şoc major dacă energia rusă este sancţionată, iar acest risc rămâne pe masă”, a scris Edward Moya, analist senior de piaţă la OANDA.

OPEC şi-a redus marţi prognoza privind producţie de produse petroliere din Rusia cu 530.000 bpd pentru 2022, dar şi-a redus şi prognoza privind creşterea cererii mondiale de petrol, invocând impactul invadării Ucrainei de către Rusia, accelerarea inflaţiei pe măsură ce preţurile ţiţeiului cresc şi reapariţia variantei Omicron a coronavirusului in China.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.