Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 3%, iar petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 100 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, din cauza îngrijorărilor economice şi a dolarului puternic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotaţia ţiţeiului WTI a scăzut cu 3,25 dolari, sau cu 3,13%, la 99,85 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel internaţional, a scăzut cu 3,3 dolari, sau cu 3,12%, la 102,62 dolari pe baril, până la ora 16:35 GMT (19:35 ora României).

Principalii indici ai Wall Street-ului au scăzut, de asemenea, marţi, în tranzacţiile volatile, din cauza preocupărilor legate de înăsprirea agresivă a politicii monetare şi a încetinirii creşterii economice.

La începutul sesiunii, comentariile miniştrilor Energiei din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au dus la creşterea cotaţiilor Brent şi WTI cu peste 1 dolar pe baril.

Sunt vremuri volatile, barierele zilnice ale preţurilor sunt depăşite în zilele noastre. În vreme ce UE continuă să se gândească dacă va pune sau nu embargo asupra petrolului rusesc, asta schimbă foarte mult calculul în ambele direcţii”, a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital.

Comisia Europeană a amânat luarea în considerare a propunerii. Este necesară unanimitatea pentru a interzice importurile de petrol din Rusia şi, în timp ce un ministru francez a spus că membrii UE ar putea ajunge la un acord săptămâna aceasta, Ungaria a încercat să se opună embargoului.

De asemenea, unele economii europene ar putea suferi dificultăţi dacă importurile de petrol ruseşti ar fi reduse în continuare.

Dacă Rusia va riposta prin întreruperea aprovizionării cu gaze, economiile din Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord ar putea scădea la nivelurile de dinaintea pandemiei, a avertizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pe lângă recenta interdicţie graduală a importurilor de petrol rusesc din G7, Japonia, care a obţinut anul trecut 4% din importurile de petrol din Rusia, a fost de acord să elimine treptat achiziţiile de petrol ruseşti. Momentul şi metoda nu au fost încă decise.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.