Preţurile petrolului au scăzut luni cu mai mult de 3% din cauza reducerilor drastice ale preţurilor din partea principalului exportator Arabia Saudită şi a creşterii producţiei OPEC, care au compensat preocupările legate de aprovizionare generate de escaladarea tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 2,63 dolari, sau cu 3,3%, până la 76,13 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate au pierdut 2,94 dolari, sau 4%, până la 70,87 dolari pe baril.

Ambele contracte au urcat cu peste 2% în prima săptămână a anului 2024 pe fondul intensificării riscului geopolitic în Orientul Mijlociu, după atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor din Marea Roşie.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Duminică, oferta în creştere şi concurenţa cu producătorii rivali au determinat Arabia Saudită să reducă preţul oficial de vânzare (OSP) din februarie al petrolului său emblematic Arab Light către Asia la cel mai redus nivel din ultimele 27 de luni.

”Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la cererea din China şi, de asemenea, la nivel mondial”, a spus Phil Flynn, analist al Price Futures Group.

​ Un sondaj Reuters de vineri a constatat că producţia de petrol a OPEC a crescut în decembrie, deoarece creşterile din Irak, Angola şi Nigeria au compensat reducerile continue din partea Arabiei Saudite şi a altor membri ai alianţei mai largi OPEC+.

Creşterea a venit înainte de noi reduceri ale producţiei OPEC+ în 2024 şi de ieşirea Angolei din OPEC, care urmează să scadă producţia şi cota de piaţă a organizaţiei, în ianuarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.