Preţurile petrolului au scăzut luni la cele mai reduse niveluri din ultimele 13 luni, din cauza epidemiei din China care a redus cererea şi a provocat aşteptări privind noi reduceri ale producţiei de către OPEC şi aliaţii organizaţiei, între care şi Rusia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 2,17 dolari, respectiv cu 3,8%, la 54,45 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iunie 2019.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 1,45 dolari, la 50,12 dolari pe baril, atingând un minim al şedinţei de 49,91 dolari pe baril, de asemenea cel mai redus nivel din iunie 2019.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Nu am mai asistat la un eveniment de distrugere a cererii de o asemenea amploare care să evolueze atât de rapid”, a declarat Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group în Chicago.

În condiţiile în care epidemia a afectat cererea în China, cel mai mare importator de ţiţei din lume, compania de rafinare Sinopec a decis reducerea producţiei din această lună cu circa 600.000 de barili pe zi, respectiv cu 12%, cea mai amplă măsură de acest tip luată în ultimii peste 10 ani.

Rafinăriile independente din provincia Shandong, care importă cumulat circa o cincime din ţiţeiul din China, au redus producţia cu 30%-50%, într-un inteeval de peste o săptămână, au declarat directori şi analişti.

Epidemia poate reduce în special cererea de carburant pentru avioane din China, a scris Paul Sankey, director general la Mizuho, în New York.

Aeroportul din Wuhan este cel mai aglomerat din centrul Chinei, fiind tranzitat de 25 de milioane de pasageri pe an, iar potrivit estimărilor conservatoare numărul călătorilor ar fi scăzut cu circa o treime, a spus Sankey.

Potrivit mai multor surse apropiate situaţiei, OPEC şi aliaţii săi, respectiv OPEC+, analizează reducerea livrărilor de petrol cu alte 500.000 de barili pe zi.

Potrivit Wall Street Journal, o altă opţiune ar fi reducerea temporară a livrărilor cu 1 milion de barili pe zi de către Arabia Saudită.

Agenţia de rating Fitch a apreciat luni că epidemia provocată de coronavirus ar putea genera un surplus pe piaţa petrolului, iar OPEC+, din care face parte şi Rusia, ar putea fi nevoită să reducă din nou producţia, dacă epidemia va dura mai multe luni.

În prima zi de tranzacţii după vacanţa de Anul Nou chinezesc, capitalizarea principalului indice bursier chinez a scăzut cu 393 de miliarde de dolari, investitorii au vândut yuani şi mărfuri, piaţa fiind dominată de temerile provicate de epidemie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.