Preţurile de referinţă ale ţiţeiului Brent şi U.S. West Texas Intermediate au crescut uşor vineri, în timp ce pieţele urmărit un posibil conflict militar direct între Israel şi Iran, care ar putea reduce şi mai mult livrările. Pe ansamblul săptămânii preţurile au urcat cu peste 4%, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotaţia ţiţeiul Brent a crescut cu 52 de cenţi, sau cu 0,57%, până la 91,17 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate a atins 87,41 dolari pe baril, urcând cu 32 de cenţi sau cu 0,37%.

Ambele valori de referinţă ale petrolului au atins joi cele mai ridicate niveluri din octombrie.

Preţurile petrolului Brent şi WTI au crescut în această săptămână cu peste 4%, după ce Iranul, al treilea mare producător din cadrul OPEC, a promis să se răzbune împotriva Israelului pentru un atac care a ucis personal militar iranian de rang înalt.

”Dacă Iranul atacă direct Israelul, asta nu s-a mai întâmplat niciodată. Este doar un alt domino cu risc geopolitic pe cale să cadă”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Israelul nu a revendicat atacul asupra complexului ambasadei Iranului din Siria de luni.

Atacurile în curs de desfăşurare cu drone ucrainene asupra rafinăriilor din Rusia ar putea să fi perturbat mai mult de 15% din capacitatea Rusiei, a declarat joi un oficial NATO, afectând producţia de combustibil a ţării.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii conduşi de Rusia, cunoscuţi ca OPEC+, şi-au menţinut în această săptămână politica de aprovizionare cu petrol şi au presat unele ţări să sporească respectarea reducerilor de producţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.