Preţurile petrolului au crescut marţi cu peste 2%, din cauza posibilităţii ca OPEC+ să extindă sau să accentueze reducerile livrărilor, o scădere a producţiei de petrol kazah cauzată de furtună şi o slăbire a dolarului american, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,88 dolari, sau cu 2,4%, la 81,86 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,84 dolari, sau 2,5%, până la 76,70 dolari pe baril.

OPEC+, care reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii acesteia, inclusiv Rusia, urmează să organizeze o reuniune ministerială online, joi, pentru a discuta obiectivele de producţie pentru 2024.

Discuţiile vor fi dificile şi este posibilă o reînnoire a acordului anterior, mai degrabă decât reduceri mai profunde de producţie, au spus patru surse din OPEC+.

Piaţa s-a prăbuşit săptămâna trecută, când OPEC+ a amânat data stabilită iniţial pentru întâlnirea sa pentru a rezolva diferenţele în ceea ce priveşte obiectivele de producţie ale producătorilor africani.

”Chiar şi cu dezacordul existent, posibilitatea de a menţine acordul aşa cum este pentru încă o lună rămâne ridicată”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group din Chicago.

Un posibil compromis ar putea implica ca Angola şi Nigeria să accepte ţinte de producţie reduse pentru câteva luni, dacă ţintele pentru celelalte ţări ar fi, de asemenea, reduse, a spus Carsten Fritsch de la Commerzbank.

Potrivit delegaţilor, Arabia Saudită cere cote de producţie mai mici de la celelalte ţări OPEC+. În timp ce Kuweitul a semnalat că ar fi dispus să facă acest lucru, unele ţări se pare că se opun oricărei astfel de mişcări.

Este probabil ca Emiratele Arabe Unite să se opună acestui lucru, având în vedere că obiectivul său de producţie pentru 2024 a fost majorat la îndemnul său, atunci când OPEC+ a avut reuniunea anterioară la începutul lunii iunie, a adăugat el.

De asemenea, preţul petrolului a găsit sprijin din partea unui dolar slab, o scădere aşteptată a stocurilor de ţiţei din SUA şi producţia mai mică din Kazahstan. Cele mai mari câmpuri petroliere din Kazahstan şi-au redus producţia zilnică combinată de petrol cu 56%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.