Preţurile petrolului au crescut cu aproximativ 2% marţi, până la cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut, după ce Arabia Saudită şi Rusia şi-au extins reducerile voluntare de producţie până la sfârşitul anului, îngrijorând investitorii cu privire la posibilele penurii în perioada de vârf a cererii de iarnă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,32 dolari, sau cu aproximativ 1,5%, la 90,32 dolari pe baril. Indicele de referinţă global, folosit pentru preţul a peste trei sferturi din petrolul tranzacţionat la nivel mondial, a urcat la 91,15 dolari pe baril în timpul tranzacţiilor, cel mai ridicat nivel din 17 noiembrie.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au crescut cu 1,49 dolari, sau cu aproximativ 1,7%, la 87,04 dolari pe baril, după ce a atins, de asemenea, un maxim al ultimelor 10 luni, de 88,07 de dolari.

Investitorii se aşteptau ca Arabia Saudită şi Rusia să prelungească reducerile voluntare până în octombrie, dar prelungirea cu trei luni a fost neaşteptată.

”Cu siguranţă, piaţa a fost surprinsă de agresivitatea poziţiei lor”, a spus John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.

Atât Arabia Saudită, cât şi Rusia au spus că vor revizui lunar reducerile de producţie şi le-ar putea modifica în funcţie de condiţiile pieţei.

”Odată cu extinderea reducerii producţiei, anticipăm un deficit pe piaţă de peste 1,5 milioane de barili pe zi în trimestrul 4”, a scris analistul UBS Giovanni Staunovo, într-o notă adresată clienţilor.

UBS se aşteaptă acum ca ţiţeiul Brent să crească la 95 de dolari pe baril până la sfârşitul anului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.