Preţurile angro ale benzinei de calitate Ai-92 din Rusia au scăzut vineri cu 9,7%, până la 55.892 de ruble (582 de dolari) pe tonă, potrivit datelor de la bursă, în urma interdicţiei guvernamentale privind exporturile de combustibili, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile motorinei au coborât cu 7,5%, până la 66.511 ruble pe tonă, potrivit datelor de la Bursa Internaţională de Mărfuri din Sankt Petersburg (SPIMEX).

Preţurile cu ridicata ale combustibilului în Rusia au crescut constant în acest an, pe fondul penuriei de combustibil, atingând maxime istorice.

Ca răspuns, Rusia a interzis, joi, temporar, exporturile de benzină şi motorină către toate ţările, cu excepţia a patru state ex-sovietice.

Rusia a exportat aproximativ 1 milion de barili de motorină şi 130.000 de barili de benzină pe zi în acest an, potrivit J.P.Morgan.

Operatorul rus de conducte petroliere Transneft a oprit exporturile de motorină din portul Primorsk, de la Marea Baltică, şi din Novorossiysk, de la Marea Neagră, a declarat agenţia de presă TASS, citată de companie.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat reporterilor că interdicţia de export va dura atât timp cât va fi necesar pentru a asigura stabilitatea pieţei.

Prim-viceministrul Energiei, Pavel Sorokin, a declarat joi că interdicţia este pe termen nedeterminat, iar acţiunile guvernamentale ulterioare vor depinde de ”saturarea” cu combustibil a pieţei.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a avut vineri o întâlnire cu managerii companiilor petroliere ruse, pentru a discuta despre piaţa internă a combustibililor, a anunţat guvernul.

În cadrul şedinţei a fost remarcată absenţa penuriei de combustibil. Preţurile la bursă pentru benzina de calitate Ai-92 în partea europeană a Rusiei au scăzut cu peste 20% din 18 septembrie, iar preţurile pentru benzina AI-95 cu 22%, a spus guvernul.

Începând cu 20 septembrie, stocurile de benzină din Rusia erau de 1,9 milioane de tone, în timp ce stocurile de motorină se ridicau la 2,95 milioane de tone.

Novak ar avea întâlniri săptămânale cu şefii companiilor petroliere ruse, a raportat agenţia de ştiri Ifax, citând biroul acstuia.

Analiştii se aşteaptă ca restricţiile să fie de scurtă durată.

”Credem că interdicţia va fi într-adevăr temporară şi va dura doar câteva săptămâni, până la încheierea recoltărilor agricole, în octombrie”, a spus J.P. Morgan într-o notă adresată clienţilor. Analiştii Citi au spus că se aşteaptă ca interdicţia din Rusia să dureze aproximativ şase săptămâni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.