Preţurile activelor riscante au scăzut marţi la nivel mondial, iar yenul şi titlurile Trezoreriei americane au crescut, pieţele financiare reacţionând la îngrijorarea provocată de noul virus respirator din China, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat miercuri o întâlnire pentru a analiza declararea unei urgenţe medicale la nivel global, în timp ce autorităţile din China au confirmat că noul coronavirus s-ar putea răspândi de la om la om. Primarul oraşului Wuhan, unde a apărut virusul, a confirmat un al şaselea deces provocat de virus.

Investitorii sunt îngrijoraţi de pericolul contagiunii, în condiţiile în care sute de milioane de oameni vor călători cu ocazia sărbătorii Anului Nou chinezesc, în această săptămână.

Traderii şi-au reamintit scăderile înregistrate de acţiuni în timpul epidemiei provocate de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) în perioada 2002-2003, care a ucis circa 800 de oameni în întreaga lume, după ce a apărut în China.

Acţiunile de pe pieţele emergente au scăzut cu 1,58%. Indicele MSCI al acţiunilor din regiunea Asia-Pacific, exceptând Japonia, a închis în declin cu 1,63%, în timp ce indicele japonez Nikkei a pierdut 0,91%.

La Hong Kong, care a avut de suferit în timpul epidemiei SARS, principalul indice bursier a coborât cu 2,8%.

În Europa, cele mai mari scăderi au fost ale acţiunilor producătorilor de bunuri de lux, care au expuneri mari în China.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 index a scăzut cu 0,16%, iar indicele global MSCI cu 0,29%.

În Statele Unite, indicele acţiunilor companiilor aeriene a coborât cu 2,3%, iar cele ale operatorilor de hoteluri şi cazinouri Las Vegas Sands şi Wynn Resorts, ambele cu operaţiuni importante în China, au scăzut cu peste 4%.

”Apariţia virusului pare să fie cel mai important factor negativ”, a declarat Scott Brown, economist şef la Raymond James, în St. Petersburg, Florida.

Indicii bursieri americani Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite au înregistrat la rândul lor o uşoară scădere.

Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a scăzut de la 1,835% la 1,7795%. Indicele dolarului a scăzut cu 0,04%, iar euro cu 0,04%, la 1,109 dolari pe unitate.

Contractele futures pentru aur au scăzut cu 0,22%, la 1.55,4 dolari uncia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.