Preţurile acţiunilor şi obligaţiunilor israeliene au scăzut şi multe afaceri au fost închise duminică, la o zi după ce luptători înarmaţi ai Hamas din Gaza au ucis sute de israelieni şi au răpit un număr necunoscut de persoane, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicii bursieri cheie din Tel Aviv au încheiat tranzacţiile în scădere cu aproape 7%, conduşi de o scădere de 9% a acţiunilor bancare, la o cifră de afaceri de 2,2 miliarde de shekeli (573 milioane USD), iar preţurile obligaţiunilor guvernamentale au scăzut cu aproape 3%, careacţie iniţială a pieţei la cel mai sângeros atac asupra Israelului din ultimele decenii.

În timp ce piaţa valutară este închisă duminica, şekelul se află deja la cel mai slab nivel al anului din cauza unui plan guvernamental extrem de contestat de a revizui sistemul judiciar.

”Aşteptările sunt că această rundă de violenţă va fi mai prelungită şi mai gravă decât cele anterioare, având în mod clar un impact mai nefavorabil asupra economiei şi bugetului. Cel mai probabil, shekelul se va deprecia puternic mâine şi vedem o probabilitate mare ca la un moment dat Banca Israelului să vândă valută”, a declarat Jonathan Katz, economist şef la Leader Capital Markets.

Bărbaţi înarmaţi din gruparea palestiniană Hamas au răvăşit sâmbătă oraşele israeliene, ucigând cel puţin 400 de israelieni, înainte de a răpi zeci de ostatici şi de a se întoarce în Gaza.

Israelul a ripostat cu lovituri aeriene asupra ţintelor Hamas din Gaza.

Militanţii din Gaza au tras mii de rachete în Israel, unele ajungând până la Tel Aviv, determinând companiile aeriene să suspende zborurile către şi dinspre Israel.

Ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich a spus că a ordonat şefilor departamentelor din minister să furnizeze rapid bugetele necesare pentru a ajuta la gestionarea războiului.

Banca Israelului a spus că este prea devreme pentru a evalua daunele economice cauzate de conflict, dar s-a referit la un război de 50 de zile cu militanţii Hamas în Gaza, în 2014, care a cauzat daune de 3,5 miliarde de şekeli, sau 0,3% din produsul intern brut.

Banca centrală a proiectat o creştere economică de 3% în 2023 şi 2024.

PERTURBAREA CĂLĂTORIILOR AERIANE

 Delta Air Lines a declarat că zborurile către şi dinspre Israel către New York şi Atlanta au fost anulate până luni, în timp ce United Airlines a anunţat că ”operaţiunile viitoare la TLV (aeroportul) vor fi suspendate până când condiţiile le vor permite să fie reluate."

Air India a declarat că zborurile către şi dinspre Tel Aviv vor fi suspendate până pe 14 octombrie. Rivala mai mică a United Airlines, Arkia, a declarat că operează zboruri de salvare din Atena, pentru a aduce înapoi israelienii care au fost în vacanţă.

Israir a declarat că operează zboruri de salvare din Larnaca, Cipru, dar a avertizat că ar putea opera un program redus în zilele următoare, deoarece echipajul străin al unora dintre aeronavele sale închiriate a cerut să părăsească Israelul.

Nvidia, cel mai mare producător mondial de cipuri utilizate atât pentru inteligenţă artificială, cât şi pentru grafică pe computer, a declarat că a anulat un summit AI programat săptămâna viitoare la Tel Aviv, la care urma să vorbească CEO-ul Jensen Huang.

Şcolile au fost închise şi multe companii au acordat lucrătorilor zi liberă, iar majoritatea magazinelor, altele decât supermarketurile şi farmaciile, au fost închise.

Asociaţia Producătorilor din Israel a declarat că fabricile încă funcţionează pentru a limita îngrijorările legate de lipsa de alimente şi alte produse esenţiale.

”Toate companiile vor continua să opereze cât mai mult posibil, în ciuda condiţiilor dificile de urgenţă, a barajelor cu rachete şi a deficitului de muncitori care a rezultat. Mulţumită independenţei de producţie a Israelului... chiar şi în vremuri de urgenţă, locuitorilor Israelului nu le va lipsi nimic”, a declarat preşedintele asociaţiei, Ron Tomer.

Intel, cel mai mare angajator şi exportator al Israelului, a refuzat să spună dacă producţia de cipuri a fost afectată.

”Monitorim îndeaproape situaţia din Israel şi luăm măsuri pentru a proteja şi sprijini lucrătorii noştri”, a spus un purtător de cuvânt.

Tower Semiconductor a declarat că activităţile sale au loc ca de obicei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.