Preţurile spot ale paladiului au scăzut joi sub cel al platinei, pentru prima dată din aprilie 2018, deoarece preocupările crescânde referitoare la cerere şi aşteptările pentru o ofertă stabilă au afectat metalul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, preţul paladiului a scăzut cu 2,8%, la 869,6 dolari pe uncie, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, în timp ce platina s-a situat la 874,5 dolari uncia.

Cotaţia paladiului a scăzut cu 39% în 2023, deoarece creşterea puternică a preţurilor în 2018-2022 a făcut ca sectorul auto, de unde provine 80% din cererea pentru acest metal, să înceapă să-l înlocuiască cu platina mai ieftină în autocatalizatorii care reduc emisiile nocive.

Creşterea cotei de piaţă a vehiculelor electrice alimentate cu baterii, care nu necesită niciun sistem de tratare a gazelor reziduale, a înrăutăţit şi mai mult perspectivele metalului.

”Asta înseamnă că cererea va scădea, în timp ce oferta va rămâne mai mult sau mai puţin stabilă”, a declarat Henrik Marx, şeful comerţului cu metale preţioase la Heraeus.

Platina depinde mai puţin de sectorul auto datorită utilizării sale în bijuterii şi alte industrii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.