Preţul aurului a atins marţi un nivel record, investitorii având aşteptări tot mai mari de relaxare a politicii monetare în SUA, în timp ce riscurile geopolitice vor propulsa în continuare cotaţia metalului preţios, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piaţa mai este susţinută de cererea fizică puternică din Asia şi achiziţiile băncilor centrale, precum şi de statutul tradiţional de activ de refugiu al aurului, în perioadele de incertitudine.

Băncile centrale au fost cumpărători neţi de aur timp de opt luni consecutive.

Preţul spot al aurului a crescut cu 0,8% la 2.130,79 dolari pentru o uncie, după ce a atins un record de 2.141,59 dolari uncia.

Dintr-o perspectivă a analizei tehnice, aurul poate creşte către 2.180 dolari uncia.

”Zilele următoare, în special cu publicarea datelor economice critice şi declaraţiilor preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell, vor fi cruciale pentru a determina dacă aurul îşi poate menţine traiectoria actuală sau dacă vom vedea o perioadă de consolidare”, a spus Alexander Zumpfe, trader senior de metale preţioase la Heraeus.

Analistul independent Ross Norman se aşteaptă ca preţul aurului să atingă 2.300 de dolari în acest an.

Preţul spot al argintului a crescut la rândul său, de luni, depăşind niveluri tehnice majore. Ultima oară a crescut cu 0,2%, la 23,94 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din 28 decembrie.

 ”Asta ânseamnă că aurul nu creşte singur în acest moment şi măreşte şansa unei creşteri mai susţinute”, a declarat Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri al Saxo Bank.

Prin contrast puternic, platina şi paladiul au mers în direcţie opusă, fiind  în scădere cu 1,4%, respectiv cu 1,6%.

"Platina este relativ ieftină în comparaţie cu aurul, dar până acum a fost lăsată în urmă. Odată ce preţul aurului se stabilizează, este probabil ca platina să beneficieze de pe urma creşterii sale recente", a spus Hansen. Raportul aur-platină a atins cel mai mare nivel din martie 2020, când începutul pandemiei l-a dus la un nivel record.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.