Preşedintele Joe Biden a avertizat că inflaţia din SUA ar putea dura ”o vreme”, după ce datele de vineri au arătat că presiunile asupra preţurilor sensibile din punct de vedere politic s-au intensificat în mod neaşteptat în ultimele săptămâni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom trăi cu această inflaţie o vreme. Va scădea treptat, dar vom trăi cu ea pentru o vreme”, a spus Biden la un eveniment de strângere de fonduri pentru democraţi în Beverly Hills.

Comentariile îngrijorătoare făcute la un eveniment găzduit de magnatul miliardar al mass-media Haim Saban au venit în timp ce administraţia se confruntă cu o presiune tot mai mare înaintea alegerilor intermediare din 8 noiembrie, în care este în joc controlul colegilor democraţi ai lui Biden asupra Congresului.

Administraţia şi mulţi economişti au crezut iniţial că presiunile inflaţioniste vor fi ”tranzitorii”, atenuându-se pe măsură ce redresarea după pandemia de COVID-19 va continua.

Dar presiunile asupra preţurilor s-au extins la bunuri şi servicii suplimentare la nivel global, deoarece invazia rusă în Ucraina a redus rezervele de petrol şi alimente pe o piaţă globală deja tensionată.

Inflaţia de consum din SUA a atins un maximal ultimilor 40 de ani, de 8,6%, în cele 12 luni încheiate în mai, preţul benzinei marcând un nivel record, în timp ce costul alimentelor a crescut la rândul său, au arătat datele Departamentului Muncii.

Creşterea costurilor a devenit o problemă politică pentru administraţia Biden, care a încercat mai multe măsuri pentru a reduce preţurile, dar a spus că o mare parte din responsabilitatea de a controla inflaţia revine Rezervei Federale.

Biden a vizitat vineri portul Los Angeles, unde a încercat să rezolve problema blocajului de mărfuri şi a acuzat industria petrolieră din SUA că valorifică deficitul de aprovizionare pentru a-şi mări profiturile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.