Preşedintele ​Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a susţinut, luni, la RFI, că "nu există configurat ceva în cadrul Comisiei de Prognoză care să aducă în acest moment modificări asupra Pilonului II de pensii", el spunând că au fost făcute analize interne, variante de scenarii şi evaluări legate de sistemul de pensii şi că, "poate dintr-un exces de zel", comisia a menţionat că ele "ar fi putut să se ducă către un proiect de lege". "A plecat de la noi o propunere cu această eroare", a spus Ghizdeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ion Ghizdeanu a dat de înţeles că scenariul intern ar fi pornit de la faptul că peste un milion de angajaţi din România plătesc contribuţii la sistemul public şi la Pilonul II de pensii la nivelul salariului minim, deşi ar câştiga mai mult. Preşedintele Comisiei de Prognoză a dat exemplul jurnaliştilor.  

"Nu este vorba despre un proiect de suspendare a pensiilor, nu este vorba de niciun proiect, ci este vorba despre un program legislativ în care am propus...s-a propus de la noi şi asta este eroarea, un proiect privind pilonul II, deci nu este vorba despre suspendare. Ne asumăm această eroare. Conform prevederilor legale, şi se poate vedea inclusiv în programul de convergenţă, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză efectuează analize interne, scenarii, evaluări şi în acest domeniu şi în altele, cu privire la evoluţia pe termen lung. În acest considerent, evident că am făcut şi anumite analize şi evaluări legate de sistemul de pensii...şi sunt, evident, anumite analize interne sau variante la scenarii. Dar sunt lucruri interne. Poate dintr-un exces de zel am trecut că ele ar fi putut să se ducă către un proiect de lege. Acolo însă nici nu era vorba de aşa ceva pentru că este o analiză pe termen scurt. Acolo, cred că s-a avut la scenariu, nu ştiu sigur, problemele de opţiuni de stimulare, pentru că o problemă în România într-adevăr este, pentru tot sistemul de pensii, că avem peste un milion, inclusiv în presă, care lucrează sau sunt plătiţi şi plătesc la tot pilonul fie la salariul minim, fie sunt în economia ascunsă şi, pentru a soluţiona problemele pe termen lung, uneori e nevoie şi de anumite propuneri legislative şi noi avem, prin noua ordonanţă, astfel de posibilităţi să facem, dar nu este nimic finalizat şi ne asumăm eroarea", a declarat, la RFI, preşedintele ​Comisiei Naţionale de Prognoză.

Întrebat ce legătură are Pilonul II de pensii cu această problemă, inclusiv cu faptul că angajaţi din presă ar fi plătiţi la negru, Ghizdeanu a răspuns: "Nu la negru. Am spus că sunt multe domenii unde se lucrează corect, oficial, fie pe drepturi de (nu se înţelege - n.r.), dar contribuţiile şi la public şi dincolo sunt contribuţii la salariul minim. Vă dădeam un exemplu, nu neaparat... (...) În general, şi eu sunt profesor şi, în general, cei care lucrează în anumite domenii au drepturi de autor şi există caracter opţional de a merge la un sistem, să zicem public. Este aşa?!".

El a ţinut să precizeze că suspendarea plăţilor pentru pensiile administrate privat din Pilonul II apare într-un proiect legislativ al Guvernului, ci nu într-un proiect de act normativ, "şi a plecat de la comisie o propunere cu această eroare".

Întrebat cine plăteşte pentru această eroare, Ion Ghizdeanu a răspuns: "O să vedem. Nu vă pot spune în acest moment. Aş răspunde eu. Vă interesează cine răspunde? Eu o să răspund pentru că evident, pesemne că oricine ar fi nu ar putea să spună că nu ar fi ştiut şi preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză".

De asemenea, întrebat dacă există vreun scenariu care vizează şi propunerea de a se umbla la pensiile speciale, preşedintele ​Comisiei Naţionale de Prognoză a răspuns: "Tot sistemul este analizat în general. Da. (...) Sunt lucruri de analiză internă".

El a mai spus că nu poate preciza ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii, "din moment ce a fost eroare"

"Nu există configurat ceva în cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză care să aducă în acest moment modificări asupra Pilonului II de pensii", a afirmat Ghizdeanu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că nu ştie ce a zis preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, referitor la faptul că proiectul privind suspendarea plăţilor pentru Pilonul II a fost publicat din greşeală, dar că se analizează această variantă. Dragnea a susţinut că în Guvern, în coaliţie sau în partid nu s-a discutat şi nu se va discuta despre defiinţarea Pilonului II de pensii sau înlocuirea contribuţiilor la acesta.

Potrivit proiectului de lege respectiv, Guvernul României vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a afirmat că această propunere este făcută de CNSP, dar nu este de acord cu ea, iar această măsură nu va fi aplicată.

Totodată, proiectul vizează o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit. În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei - 50, 25 sau 10 angajaţi.

 

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.