Preşedinţia Joe Biden va fi o problemă mai mare pentru guvernul chinez decât cei aproape patru ani de preşedinţie Donald Trump, a declarat pentru CNBC economistul Jim O’Neill, preşedinte al institutului britanic de cercetări Chatham House.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a adoptat o abordare diferită a relaţiilor SUA-China prin impunerea unilaterală de tarife împotriva Beijingului. Preşedintele american criticat deseori China pe Twitter şi a declanşat un război comercial cu China care a avut efect negativ asupra economiei globale.

Acestă politică diferă foarte mult de abordarea europeană, de exemplu, care deseori negociază disputele comerciale cu China folosind instituţii tradiţionale precum Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi G20.

Preşedintele ales Biden va susţine, de asemenea, ca aceste acorduri să fie negociate prin intermediul instituţiilor multilaterale, ceea ce ar putea însemna acţiuni mai concrete faţă de China.

"Am impresia că chinezii sunt mai preocupaţi de o administraţie Biden decât de o administraţie Trump", a spus O'Neill, fost economist şef la Goldman Sachs, în prezent preşedintele Chatham House, sugerând că echipa lui Biden ”are convingeri filozofice mai puternice” în problemele cheie.

”Aceştia (echipa lui Biden) se vor folosi forurile multinaţionale existente pentru a încerca să oblige China să respecte standardelor unor astfel de foruri internaţionale, fie că este vorba de OMS, G20, Banca Mondială etc. etc. Decât acest ... stil de negociere atât de iubit de Trump ”, a adăugat el.

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a sunat pe Biden la începutul acestei săptămâni pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegeri. Potrivit informaţiilor din presă, Xi a spus că speră că ambele ţări vor susţine spiritul de ”non-conflict, non-confruntare, de respect reciproc” atunci când îşi gestionează diferenţele.

Unul dintre numeroasele puncte de tensiune dintre SUA şi China a fost legat de schimbările climatice. Înainte de preşedinţia Trump, Washingtonul şi Beijingul s-au confruntat adesea cu privire la modul de abordare a nivelurilor crescute de dioxid de carbon.

Cu toate acestea, ambiţiile climatice ale SUA s-au schimbat odată cu Trump şi presiunea asupra Chinei de a-şi intensifica eforturile privind emisiile au scăzut oarecum. Beijingul şi-a schimbat poziţia şi în septembrie - la doar câteva săptămâni distanţă de votul prezidenţial din SUA -  anunţat obiectivul de a reduce emisiile de carbon la zero până în 2060.

”Într-un mod ciudat, s-ar putea să forţeze deja China să gândească puţin diferit”, a spus O'Neill despre impactul alegerilor SUA asupra Chinei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.