Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a ameninţat marţi că va opri tranzitul bunurilor din Uniunea Europeană prin Belarus către Rusia şi China, ca reacţie la sancţiunile UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UE a impus luna trecută sancţiuni economice ample Belarusului, având ca ţintă principalele industrii exportatoare şi accesul la finanţare, după ce Minskul a obligat un avion al Ryanair să aterizeze pentru a aresta un blogger disident aflat la bord.

Agenţiile de rating şi analiştii spun că sancţiunile îl vor lăsa pe Lukaşenko în mare parte neafectat şi capabil să continue finanţarea economiei şi a forţelor sale de securitate.

Însă oficialii din Belarus au vorbit despre războiul economic împotriva ţării lor, iar Lukaşenko, marţi, a ridicat perspectiva unor contra sancţiuni care ar opri tranzitul mărfurilor UE prin Belarus către est.

"În primul rând: niciun pas în interiorul pieţei din Belarus; al doilea: nici un pas prin Belarus", a afirmat Lukaşenko într-o şedinţă de guvern.

"Exact acelaşi lucru ar trebui făcut cu germanii. Să îşi furnizeze produsele către China şi Rusia prin Finlanda. Sau prin Ucraina", a adăugat el.

Lukashenko nu a specificat când ar putea fi blocat tranzitul şi care ţări, în afară de Germania, ar putea fi afectate.

Întrebat despre posibilă blocare a tranzitului, Kremlinul a spus că nu poate fi exclusă întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi că ar fi necesare eforutri serioase pentru a reduce la minimum astfel de probleme, dacă acestea vor apărea.

Primul ministru din Belarus, Roman Golovcenko, a declarat că guvernul său ”va analiza comportamentul partenerilor noştri europeni” şi va lua ceea ce el a numit măsuri adecvate care nu ar afecta economia din Belarus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.