Numărul de aplicări la joburi pe platforma BestJobs a crescut spre finalul anului cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când piaţa înregistra deja o evoluţie faţă de anul anterior pandemiei, şi cu 5% mai mult comparativ cu lunile septembrie şi octombrie ale acestui an. Tot mai mulţi angajaţi îşi conturează în această perioadă rezoluţiile pentru 2022 şi iau în calcul o schimbare pe plan profesional, iar un candidat aplică într-o lună, în medie, la 3-4 poziţii deschise, conform datelor din platforma BestJobs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tot mai mulţi angajaţi îşi conturează în această perioadă rezoluţiile pentru 2022 şi iau în calcul o schimbare pe plan profesional. Dinamica şi tendinţele din piaţa muncii indică o intensificare a căutărilor de joburi la aproape doi ani de la debutul pandemiei. Numărul de aplicări la joburi pe platforma BestJobs a crescut spre finalul anului cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când piaţa înregistra deja o evoluţie faţă de anul anterior pandemiei, şi cu 5% mai mult comparativ cu lunile septembrie şi octombrie ale acestui an”, arată platforma.

Tendinţa se observă în contextul în care candidaţii white-collar (angajaţi la birouri) îşi schimbă jobul, în medie, o dată la 2 ani, conform unui studiu recent. În cazul candidaţilor gold-collar (angajaţi cu funcţii de conducere), acest lucru se întâmplă mai târziu, la aproximativ 4-5 ani de vechime la un job, şi este mai degrabă susţinută de dorinţa de dezvoltare personală decât de nevoia de schimbare profesională.

Procesul de schimbare a jobului poate dura în cazul candidaţilor white-collars până la 6 săptămâni, conform studiului D&D Research, în funcţie de domeniu şi nivelul de experienţă. Conform datelor din platforma BestJobs, un candidat aplică într-o lună, în medie, la 3-4 poziţii deschise.

Joburile către care se îndreaptă un număr mare de candidaţi sunt în domenii precum Call Center / Client service, unde au fost cazuri chiar şi cu 3.000 de candidaţi pentru o singură poziţie deschisă, sau Vânzări şi Administrativ / Secretariat. Competiţia este mai scăzută în cazul joburilor din IT, pentru care recrutorii sunt în permanentă căutare de candidaţi. Iar în domeniul Medicină şi Sănătate, angajatorii întâmpină dificultăţi în a găsi candidaţii potriviţi, din cauza numărului mic de specialişti, pe de o parte, dar şi din cauza ofertelor mult mai atractive care vin din alte ţări.

Angajatorii au accelerat şi ei căutările de personal, fie pentru a acoperi poziţii eliberate, fie pentru a-şi extinde echipele în contextul dezvoltării activităţii în acest an. În primele 11 luni din 2021, companiile au realizat aproximativ 1.000.000 de contactări pe platforma BestJobs.

Pe lângă provocarea de a găsi candidaţii potriviţi pentru joburile pe care le au disponibile, angajatorii se confruntă şi cu nevoia de retenţie a personalului deja existent, în contextul dinamicii din echipele existente. Mobilitatea angajaţilor a crescut în al doilea an pandemic, iar companiile resimt presiunea de a găsi noi strategii pentru a păstra angajaţii buni.

În urma unui sondaj BestJobs recent, recrutorii au răspuns că motivele care i-ar aduce promovarea ierarhică sau financiară unui angajat sunt: depăşirea obiectivelor (67%), creativitatea (44%) şi integritatea (33%). Alte motive care i-ar creşte şansele de promovare unui angajat sunt profesionalismul dovedit în realizarea sarcinilor (33%), buna colaborare în echipă (23%) sau abilităţile de gestionare a oamenilor din echipă (22%).

Când vine vorba de recrutarea oamenilor noi, 45% dintre angajatori se uită prima dată la secţiunea dedicată experienţei atunci când analizează un CV, iar alţi 44% analizează iniţial abilităţile descrise. Principalele abilităţi care fac diferenţa între 2 candidaţi cu pregătire similară sunt: abilităţile de comunicare (89%), capacitatea de adaptare (56%) şi capacitatea de a lua decizii (33%).

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 30.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare, coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.