Activele administrate de fondurile private de pensii, Pilonul II şi Pilonul III, sunt aşteptate să crească semnificativ anul viitor, în contextul în care intrările noi de contribuţii sunt estimate la 1,8 miliarde de euro, dar, dacă fondurile cresc mai repede decât piaţa de capital, acestea sunt forţate să investească în străinătate, a spus, marţi, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Andreea Pipernea, în cadrul Mîrşanu Dealmakers Forum, eveniment dedicat tranzacţiilor din România şi principalilor jucători din acest sector.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, vor fi de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate. Pilonul II, înfiinţat în 2008, are un randament mediu, anualizat de la lansare până azi, de 8,43%.

Însă, fondurile de pensii pot creşte mai repede decât piaţa locală, a atras atenţia Pipernea.

”Peste 90% din active sunt investite în economia românească. (…) Fondurile au deţineri de circa 1,7 miliarde euro la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), asigurând 15% din lichiditate. Dacă fondurile cresc mai repede decât piaţa de capital, atunci ele sunt forţate să investească şi în afara României”, a spus Pipernea.

Fondurile private pot investi în acţiuni listate, obligaţiuni corporative listate şi cu rating IG, private equity (doar la Pilonul III, maximum 10% din active). Însă, fondurile nu pot investi în real estate (nici acţiuni şi nici obligaţiuni emise de jucătorii din acest sector), în producători de alcool, tutun, armament, în obligaţiuni nelistate şi/sau fără rating IG.

”Fondurile de pensii doresc o mai bună diversificare sectorială şi mai multe oferte publice. BVB se caracterizează prin concentrare sectorială şi lichiditate redusă”, a atras atenţia Pipernea.

În plus, capitalul fondurilor de pensii ar putea fi mai bine “pus la lucru” în economia României prin lărgirea mediului investiţional către proiecte de infrastructură, inclusiv parteneriate public-private, private equity şi real estate, consideră Pipernea.

Fondurile de pensii au deţineri de 18% din titlurile de stat ale României, reprezentând circa 7% din datoria publică a ţării.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.