Pierderile Rezervei Federale (Fed) au depăşit pragul de 100 de miliarde de dolari, au arătat datele băncii centrale publicate săptămâna trecută, şi este probabil că acestea vor creşte în continuare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca centrală a SUA continuă să plătească mai mult pentru dobânzi decât încasează din dobânzile pe care le câştigă pentru obligaţiunile pe care le deţine şi din serviciile pe care le oferă sectorului financiar.

Deşi există o incertitudine considerabilă cu privire la viitor, unii observatori cred că pierderile Fed, care au început în urmă cu un an, s-ar putea în cele din urmă să se dubleze înainte de a se reduce.

William English, un fost angajat de top al băncii centrale, care lucrează acum la Universitatea Yale, a declarat că vede o pierdere ”de vârf” de aproximativ 200 de miliarde de dolari până în 2025.

Între timp, Derek Tang, de la firma de prognoză LH Meyer, a spus că pierderea va fi probabil între 150 de miliarde şi 200 miliarde de dolari, până anul viitor.

Fed îşi surprinde calculează pierderile în ceea ce numeşte un activ amânat, o măsură contabilă care evidenţiază ceea ce va trebui să acopere în cele din urmă în viitor, înainte de a putea reveni la practica sa normală de a-şi returna profiturile Trezoreriei.

Pierderea de bani este foarte rară pentru Fed. Dar, în acelaşi timp, banca centrală a avertizat de multe ori că situaţia nu îi afectează în niciun fel capacitatea de a conduce politica monetară şi de a-şi atinge obiectivele.

O Fed care pierde bani nu este o surpriză, având în vedere campania sa agresivă de creştere a ratelor dobânzilor, care a dus rata dobânzii de referinţă de la nivelul aproape de zero din martie 2022 la intervalul actual de 5,25%-5,50%.

Odată cu scăderea presiunilor inflaţioniste, este de aşteptat ca Fed să termine cu creşterile dobânzilor sale sau să apropie de acest lucru.

DISTRUGEREA LICHIDITĂŢII

Dar asta nu înseamnă că pierderile vor înceta să crească, deoarece nivelul actual al dobânzilor pe termen scurt va conduce la creşterea venitului net negativ pentru o perioadă de timp.

În schimb, pierderile se vor opri în cele din urmă, în primul rând datorită procesului în desfăşurare al Fed de a-şi reduce bilanţul, care completează majorările dobânzilor.

Fed a cumpărat obligaţiuni în mod agresiv în timpul pandemiei de coronavirus şi imediat după ea, iar în ultimul an a pierdut aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în obligaţiuni de Trezorerie şi ipotecare.

Oficialii Fed au sugerat că sunt mai multe de făcut în acest sens şi, din această cauză, banca centrală va trebui să cheltuie mai puţin pe dobânzi, deoarece scoate lichiditate din sistemul financiar.

Pieţele financiare preconizează o oprire în al doilea sau al treilea trimestru al anului 2024. Lichiditatea vizată de Fed există în primul rând sub formă de rezerve bancare şi de intrări către facilitatea de repo inversă a băncii centrale. Prin aceste instrumente, Fed plăteşte un amestec de bănci, manageri de bani şi alţii pentru a-şi stoca numerar în contabilitate, aşa că, dacă lichiditatea se micşorează, costa mai puţin banca centrală să blocheze ceea ce rămâne, chiar dacă dobânda sa de politică nu se schimbă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.