Grupul farmaceutic american Pfizer a estimat miercuri vânzări pentru 2024 care ar putea fi cu până la 5 miliarde de dolari sub aşteptările de pe Wall Street, o mişcare despre care directorii au spus că oferă o imagine mai realistă asupra afacerii sale legate de COVID-19 decât a avut-o anul acesta, informaţie care a dus la scăderea preţului acţiunilor sale la un minim al ultimilor 10 ani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Veniturile din vaccinul şi tratamentul pentru COVID-19 ale Pfizer, care au atins un vârf de 57 de miliarde de dolari în 2022, sunt acum aşteptate să fie de 8 miliarde de dolari în 2024, o nouă scădere faţă de previziunile analiştilor de 13 miliarde de dolari şi estimarea Pfizer de 12,5 miliarde de dolari pentru acest an.

”Vrem să fim conservatori. Vrem să fim de încredere, astfel încât să nu creăm incertitudine (din nou), ceea ce a fost cazul, din păcate, anul acesta”, a spus directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, într-o conferinţă telefonică cu investitorii.

Pfizer a folosit o parte din profitul său din COVID pentru a achiziţiona companii, inclusiv o preluare de 43 de miliarde de dolari a producătorului de medicamente pentru cancer Seagen, pe care se aşteaptă să o încheie săptămâna aceasta, şi a lansat un nou vaccin RSV bazat pe tehnologia ARNm care stă la baza vaccinului său împotriva COVID.

Dar recenta lansare a RSV a fost dezamăgitoare, fiind sub vânzările unui vaccin rival, iar acţiunile au scăzut cu 44% în acest an.

În plus, vaccinarea împotriva COVID-19 în SUA a scăzut puternic, doar aproximativ 17% din populaţia eligibilă primind cele mai recente rapeluri actualizate, în parte din cauza scăderii îngrijorării cu privire la virus, precum şi a oboselii cauzate de vaccin.

Producătorul de medicamente din New York a estimat, de asemenea, profitul ajustat pentru 2024 în intervalul de 2,05 dolari până la 2,25 dolari pe acţiune, mai mic decât aşteptările analistilor de 3,16 de dolari.

Acţiunile Pfizer au scăzut cu încă 7,3% miercuri, ştergând o capitalizare de piaţă de peste 12 miliarde de dolari.

Acţiunile rivalului Moderna în domeniul vaccinului pentru COVID au scăzut cu aproape 5%, în timp ce titlurile partenerului german de vaccinuri al Pfizer, BioNTech, au scăzut cu 5,5%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.