Patria Bank a încheiat primul trimestru al anului cu un profit net de 10 milioane de lei, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul consolidării activităţii comerciale şi optimizării operaţiunilor. Activele totale, în valoare de 4,7 miliarde lei, prezintă o creştere cu 4% faţă de sfârşitul anului 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Patria Bank (BVB: PBK), bancă românească orientată spre susţinerea companiilor antreprenoriale locale, listată pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, a încheiat primul trimestru din 2025 cu un profit net de 10 milioane de lei, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul consolidării activităţii comerciale şi optimizării operaţiunilor”, anunţă banca.

În primele trei luni, venitul net bancar a crescut cu 13% comparativ cu primul trimestru din 2024, ajungând la 56,8 milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut moderat cu doar 2%, în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a investiţiilor în dezvoltarea sistemelor IT şi de securitate cibernetică realizate de bancă. Rata cost/venituri s-a redus semnificativ, de la 81% în primele trei luni din 2024 la 73% în T1 2025, iar în absenţa taxei pe cifra de afaceri de 2%, acest indicator s-ar fi situat la 71%.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Rentabilitatea capitalurilor proprii (RoE) a crescut la 9,3%, de la 8,1% în T1 2024, iar rentabilitatea activelor (RoA) a urcat la 0,9% de la 0,8%.

La nivelul activelor, banca a înregistrat o creştere de 4% faţă de sfârşitul anului 2024, totalizând 4,7 miliarde de lei. Portofoliul de credite nete a crescut cu 7%, până la 2,5 miliarde de lei, ca urmare a intensificării activităţii de creditare în segmentele Micro, IMM & Corporate şi Agro. Vânzările de credite noi către companii au crescut cu 56% faţă de perioada similară din 2024, ajungând la 408 milioane de lei. Segmentul IMM & Corporate a avut o evoluţie solida, înregistrând o creştere de 61% a vânzărilor de credite noi, în timp ce segmentul Micro a crescut cu 60%, iar cel Agricol cu 39%.

„Rezultatele înregistrate în primul trimestru din 2025 confirmă stabilitatea modelului nostru de afaceri şi capacitatea de adaptare la un mediu economic volatil. Prin consolidarea echipei comerciale, diversificarea portofoliului de produse şi eficientizarea proceselor, am reuşit să creştem profitabilitatea şi să ne menţinem indicatorii de risc la un nivel scăzut. Continuăm să susţinem mediul antreprenorial românesc, având ca direcţie principală finanţarea companiilor de dimensiuni micro, mici şi mijlocii, a sectorului agro şi a proiectelor de energie verde”, a declarat Valentin Vancea, director general Patria Bank.

În zona creditelor destinate persoanelor fizice, Patria Bank a continuat promovarea activă a produselor de creditare, înregistrând un avans de 72% al vânzărilor de credite negarantate, până la 50,7 milioane de lei. De asemenea, vânzările de credite garantate au crescut cu 57%, susţinute de lansarea unui nou produs de creditare pentru investiţii imobiliare în euro, cu dobândă fixă în primii cinci ani.

Banca a menţinut o politică prudentă în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor, rata expunerilor neperformante (NPE) scăzând de la 5,2% în martie 2024 la 3,9% la finalul primului trimestru din 2025, iar Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 57%.

Structura bilanţieră a fost optimizată printr-o reducere a concentrării surselor de finanţare scumpe şi prin orientarea către surse pe termene mai scurte, care asigură un cost de finanţare mai competitiv. Raportul credite/depozite a crescut la 72%, de la 67% la sfârşitul anului trecut, evidenţiind un avans semnificativ al activităţii de creditare.

„Avansul veniturilor, eficientizarea operaţiunilor şi consolidarea profitabilităţii reflectă un model de business sustenabil, capabil să genereze valoare pentru acţionari, în timp ce susţine economia reală. Reducerea semnificativă a ratei cost/venituri demonstrează o capacitate îmbunătăţită de a transforma creşterea veniturilor în rezultate concrete, cu un impact pozitiv asupra stabilităţii şi perspectivelor băncii”, a declarat Georgiana Stanciulescu, director financiar Patria Bank.

În primele trei luni ale anului, Patria Bank a continuat procesul de inovare şi digitalizare, implementând noi produse şi tehnologii menite să îmbunătăţească experienţa clienţilor şi eficienţa operaţională. Totodată, banca a susţinut activ programele de finanţare verde şi investiţiile în proiecte de energie regenerabilă, consolidându-şi angajamentul pentru susţinerea afacerilor antreprenoriale orientate spre o dezvoltare responsabilă.

La finalul primului trimestru din 2025, rata fondurilor proprii totale s-a situat la un nivel solid de 20%, peste cerinţele reglementate, confirmând o poziţie financiară sănătoasă şi capacitatea de a susţine planurile de creştere pe termen lung.

Patria Bank este o bancă românească listată pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (simbol bursier: PBK) ce oferă produse şi servicii financiare – de la conturi curente, economisire şi credite, până la soluţii digitale moderne – adresate atât persoanelor fizice, cât şi microîntreprinderilor, IMM-urilor şi sectorului agricol. Patria Bank este parte a unui grup financiar care include şi Patria Credit IFN, specializată în microfinanţare rurală, şi SAI Patria Asset Management, administrator de fonduri de investiţii. Acţionarul majoritar al băncii este fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), susţinut de instituţii financiare internaţionale precum BERD, FEI şi BSTDB. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.