Partenerii din proiectul israelian de gaze offshore Leviathan au declarat duminică că vor investi 568 de milioane de dolari pentru a construi o a treia conductă, care va permite creşterea producţiei şi exporturilor de gaze naturale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Leviathan, un perimetru de mare adâncime cu zăcăminte uriaşe, a intrat în exploatare la sfârşitul anului 2019 şi produce 12 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an destinate vânzărilor către Israel, Egipt şi Iordania.

Ideea este de a spori capacitatea pentru a include volume considerabile destinate Europei, care încearcă să îşi reducă dependenţa de energia rusă.

Noua conductă va conecta exploatarea cu o unitate de producţie aflată la aproximativ 10 km de malul mediteranean al Israelului. Acesta urmează să intre în funcţiune în a doua jumătate a anului 2025, când producţia la Leviathan va creşte la 14 miliarde de metri cubi pe an, au spus companiile.

Consorţiul Leviathan include grupul american Chevron şi companiile NewMed Energy şi Ratio Energies din Israel.

”Extinderea capacităţii de producţie şi viitoarea lichefiere, printr-o instalaţie de lichefiere desemnată, ne va permite să furnizăm mai multe gaze naturale pieţei locale, regionale şi, în curând, şi pieţei globale”, a declarat CEO-ul NewMed, Yossi Abu.

Pe termen lung, producţia de la Leviatan este aşteptată să atingă aproximativ 21 de miliarde de metri cubi pe an.

Grupul a anunţat planuri pentru un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) în largul coastei israeliene, cu o capacitate anuală de GNL de aproximativ 4,6 milioane de tone, sau 6,5 bcm.

CEO-ul Ratio, Yigal Landau, a spus că cererea record de anul trecut a continuat până în primul trimestru şi că există loc pentru extinderea utilizării reţelei de export şi în Iordania.

”Explorăm în prezent opţiunea de modernizare a infrastructurilor de transport din Iordania, pentru a transporta cantităţi suplimentare de gaze către pieţele din Iordania şi Egipt”, a spus Landau.

Acţiunile Ratio au fost tranzacţionate în creştere cu 1,4% la Tel Aviv, după anunţ, iar acţiunile NewMed au urcat cu 0,7%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.