Parlamentul Elveţiei a început o investigaţie privind prăbuşirea şi salvarea de urgenţă a Credit Suisse de către UBS, cu sprijinul guvernului, iar aceasta va dura între 12 şi 15 luni, a declarat joi preşedintele comision de anchetă, Isabelle Chassot, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UBS a fost de acord să cumpere Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elveţieni, în martie, după ce clienţii panicaţi au retras numerar din conturile lor de la banca vulnerabilă.

Cazul s-a dovedit controversat, partidele politice elveţiene exprimându-şi îngrijorarea cu privire la mărimea uriaşă a ajutorului de stat implicat, potenţialele pierderi de locuri de muncă, precum şi dimensiunea proaspăt extinsă a UBS, deja cea mai mare bancă din Elveţia.

Ancheta este doar a cincea de acest fel din istoria modernă a ţării, iar comisia parlamentară care o conduce are puteri mari de a audia guvernul elveţian, Ministerul de Finanţe şi alte organisme de stat. Comisia parlamentară va investiga ”legalitatea, oportunitatea şi eficacitatea comportamentului autorităţilor şi organismelor competente în contextul crizei Credit Suisse şi va raporta Parlamentului elveţian”, se arată într-un comunicat.

După o şedinţă iniţială din 16 iunie, comisia a avut prima şedinţă regulată la Berna, joi. A decis să funcţioneze sub o obligaţie de strictă confidenţialitate pentru membrii comisiilor şi persoanele chemate la audieri, invocând secretul informaţiilor care urmează să fie dezvăluite.

Ancheta, care este condusă de 14 parlamentari din camerele superioară şi inferioară ale ţării, va examina modul în care guvernul elveţian şi Ministerul de Finanţe au acţionat în perioada premergătoare accidentului.

De asemenea, va analiza rolul jucat de autoritatea de reglementare financiară FINMA, precum şi de Banca Naţională Elveţiană.

Preşedintele Comisiei, Isabelle Chassot, un deputat din partidul Die Mitte, a declarat într-un briefing la Berna că se aşteaptă ca investigaţia să dureze între 12 şi 15 luni.

Chassot a spus că această comisie ar putea invita pe oricine la audierile sale, dar a refuzat să ofere detalii.

În Elveţia au existat dezbateri dacă bancherii Credit Suisse, care nu fac obiectul anchetei, vor fi interpelaţi de parlamentari.

”Nu pot spune cine va fi invitat, dar bancherii ar putea fi invitaţi. Depinde de statutul persoanei invitate dacă trebuie să vină sau nu. „Dacă sunt martori, trebuie să vină, dacă sunt aici pentru a oferi informaţii, pot refuza să depună mărturie”, a declarat Chassot pentru Reuters.

Comisia nu are o autoritate judiciară, a spus ea, ci efectuează o anchetă politică care îşi va compila concluziile într-un raport.

”Va evidenţia deficienţe, dacă există”, a spus Chassot, adăugând că va face recomandări autorităţilor relevante.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.