Parlamentari din mai multe ţări au criticat marţi efectul Facebook asupra instituţiilor democratice, în timpul unei audieri internaţionale organizată în Parlamentul britanic, la care a fost lăsat un scaun gol în semn de protest faţă de refuzul lui Marck Zuckerberg de a participa pentru a răspunde întrebărilor acestora, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Facebook este investigată de către parlamentari britanici după ce firma de consultanţă Cambridge Analytica, care a lucrat la campania electorală a preşedintelui american Donald Trump, a obţinut datele personale a 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, de la un cercetător,  aducând în centrul atenţiei modul în care astfel de date sunt folosite în politică.

Îngrijorările legate de practicile Facebook, rolul publicităţii politice şi posibila influenţă externă în votul pentru Brexit şi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 2016 se numără printre subiectele investigate de autorităţile de reglementare din Marea Britanie şi Europa.

”Nu am mai întâlnit ceva ca Facebook, unde, în timp ce ne jucăm cu telefoanele şi aplcaţiile, instituţiile noastre democratice... par să fi fost date peste cap de membrii miliardari ai unor frăţii din California”, a afirmat parlamentarul canadian Charlie Angus, în timpul audierii din Parlamentul britanic.

”Decizia domnului Zuckerberg de a nu apărea la Westminster (Parlamentul britanic) pentru mine spune foarte multe”, a spus acesta, sugerând că Facebook ar putea fi dezintegrată pentru a rezolva problemele.

Facebook susţine că respectă legile de protecţie a datelor din Europa, dar Richard Allan, vicepreşedintele pentru soluţii politice al companiei, care a participat la audiere în locul lui Zuckerberg, a admis că au avut loc greşeli.

”Nu voi contrazice faptul că am afectat încrederea publică prin unele acţiuni pe care le-am făcut”, a afirmat Allan la audiere.

Cei 24 de reprezentanţi din nouă ţări, care au solicitat răspunsuri din partea Facebook referitoare la folosirea şi gestionarea datelor, s-au fotografiat cu un scaun gol în spatele unei mese pe care se afla o plăcuţă cu numele lui Zuckerberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.