Fosta divizie de consum a Procter & Gamble, Walgreens şi Johnson & Johnson se numără printre mai multe companii acuzate în procese că au înşelat consumatorii cu privire la medicamentele împotriva răcelii care conţin un ingredient despre care o comisie consultativă a Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a spus că este ineficient, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesele colective propuse au fost înregistrat miercurea şi joia trecută, după ce comisia a analizat mai multe studii şi a concluzionat în această săptămână că ingredientul fenilefrină comercializat ca decongestionant nu este în esenţă mai bun decât un placebo.

Potrivit unei prezentări a agenţiei, aproximativ 242 de milioane de produse cu fenilefrină au fost vândute în Statele Unite anul trecut, generând vânzări de 1,76 miliarde de dolari şi reprezentând aproximativ patru cincimi din piaţa decongestionantelor orale.

Primul proces a fost depus la tribunalul federal din Pensacola, Florida.

În plângere se spune că Johnson & Johnson Consumer şi Procter & Gamble ar fi trebuit să ştie până în 2018 că afirmaţiile lor de marketing despre produsele cu fenilefrină erau ”false şi înşelătoare”.

În acel an, noile recomandări ale FDA pentru evaluarea simptomelor legate de congestia nazală au demonstrat că datele anterioare despre eficacitatea fenilefrinei nu mai sunt sigure, se spune în plângere.

Reclamantul Steve Audelo, rezident din Florida, a declarat că a cumpărat Johnson & Johnson Sudafed PE şi Benadryl Allergy Plus şi Vicks NyQuil de la Procter & Gamble, pe baza afirmaţiilor companiilor că produsele funcţionează.

Procese similare au fost intentate joi împotriva GSK, care produce TheraFlu; Reckitt Benckiser, care produce Mucinex Sinus Max, şi Walgreens, care produce decongestionante generice.

Afacerea de consum a Johnson & Johnson este acum cunoscută sub numele de Kenvue, după o ofertă publică iniţială din 3 mai.

De asemenea, produce Tylenol Cold & Flu, ale cărui ingrediente includ fenilefrină.

Kenvue este şi inculpată într-unul dintre procese.

Într-un comunicat de vineri, Johnson & Johnson a declarat: ”Johnson & Johnson nu este numit în procese, ceea ce are sens pentru că nu a fabricat sau vândut medicamente decongestionante pentru răceală şi, după despărţirea noastră, Johnson & Johnson Consumer Inc nu face parte din grupul Johnson & Johnson”.

Kenvue a refuzat să comenteze.

Alţi inculpaţi au refuzat să comenteze sau nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

FDA urmează, în general, dar nu adoptă întotdeauna recomandările grupurilor sale consultative. Joi, agenţia a declarat că va solicita comentarii publice dacă produsele cu fenilefrină ar trebui scoase de pe rafturile magazinelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.