Premierul Ludovic Orban a declarat că, cel mai probabil, peste 30 la sută din economia României este afectată de coronavirus, dar a subliniat că nu este adeptul măsurilor de austeritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atâta timp cât o mare parte a economiei a fost afectată de economiei va fi afectată creşterea economică. La ora actuală se lucrează pe baza datelor preliminare pe care ni e va oferi Institutul Naţional de Statistică, se lucrează la prognoză pentru a putea fundamenta rectificarea bugetară. Deja pot să vă spun că este afectat un procent extrem de important al ecomomiei, probabil peste 30 la sută din economie este afectată de coronavirus, existând un risc clar de reducere a creşterii economice, a reducerii veniturilor la  bugetul de stta, a asigurărilor sociale, inclusiv la bugetul de şomaj. Practic lovitura dată economiei este o luvitură foarte puternică şi din cauza aceasta am demarat un amplu procesde consultare a mediului de afaceri, pe domenii de activitate, pentru a face evaluări, scenarii şi mai ales pentru a pregăti momentul revenirii la normalitate care să permităreluarea activităţilor”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24, joi seara.

Orban mai spune că măsurile de austeritate luate la precedenta criză economică nu numai că nu au oferit o soluţie, ci au întârziat revenirea economică.

”Nu sunt adeptul unor măsuri de austeritate. S-a văzut că măsurile de austeritate nu numai că nu au  oferit o soluţie la ultima criză, ci, dimpotrivă, au întârziat revenirea economică şi poate chiar au mărit dimensiunea crizei. Eu cred că trebuie menţinută o putere de cumpărare a populaţiei, cred că trebuie să existe un cosum, o cerere care să fie asigurată, de asemenea, trebuie anumite injecţii de resurse financiare care  să fie făcute către anuite domenii care să ajute la repornirea motorului”, a declarta Orban.

Premierul a mai spus că românii nu trebuie să rămână speriaţi şi că trebuie să se gândească la îmbunătăţirea vieţii.

”Încercăm să menţinem un echilibru în aceste ăsuri, să nici nu generăm costuri foarte mari, de de altă parte nici să nu  creăm reduceri de venturi care să afecteze cerera globală de pe piaţa internă. Ne dorim românii să revină cât mai repede la muncă, să revină la o viaţă normală, să îşi cumpere în continuare maşini, case, bunuri de folosinţă îndelungată, electrocasnice. Viaţa trebuie să revină la normal, nu trebuie să rămânem speriaţi, înspăimântaţi şi să nu ne gândim să ne îmbunătăţim viaţa, să nu mai cheltuim bani, dimpotrivă trebuie să ne revenim cât mai repede la normal”, a mai declarat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.