OPEC îşi menţine prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va depăşi nivelurile anterioare pandemiei în 2022, deşi grupul de producători consideră că invadarea Ucrainei de către Rusia şi evoluţiile legate de pandemie de coronavirus reprezintă un risc considerabil, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un raport lunar publicat marţi, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a menţinut prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va creşte cu 3,36 milioane de barili pe zi (bpd) în 2022, continuând redresarea după scăderea din 2020.

Războiul din Ucraina a urcat temporar preţul petrolului la peste 139 de dolari pe baril, în martie, acesta fiind cel mai ridicat nivel atins din 2008, înrăutăţind presiunile inflaţioniste.

Restricţiile impuse în China din cauza Covid-19 au redus cererea de petrol.

”Privind în perspectivă, evoluţiile geopolitice actuale şi incertitudinile legate de evoluţia pandemiei spre sfârşitul celei de-a doua jumătăţi a anului continuă să prezinte un risc considerabil pentru redresarea prognozată, de la nivelurile anterioare pandemiei”, a spus OPEC în raport.

Raportul mai afirmă că presiunile inflaţioniste probabil vor persista şi rămâne foarte incert când pot fi rezolvate problemele geopolitice. Cu toate acestea, cererea de petrol este prognozată la niveluri sănătoase în a doua jumătate a acestui an.

Consumul mondial ar urma să depăşească pragul de 100 de milioane de bpd în trimestrul trei, în conformitate cu previziunile anterioare, iar media pentru 2022 va ajunge la 100,29 de milioane de bpd, cu puţin peste rata anterioară pandemiei din 2019.

OPEC a menţinut prognoza de creştere economică globală din acest an la 3,5%, adăugând că efectele adverse ”rămân semnificative” şi potenţialul de creştere ”destul de limitat”.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,37 dolari, sau 1,1%, la 123,64 dolari pe baril, până la ora 16: 20 GMT (19:20 ora României), în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,22 dolari, sau 0,9%, până la 122,05 dolari pe baril.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.