OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a avertizat că proiectul ordonanţei de urgenţă, anunţat marţi de Guvern, pune în pericol securitatea energetică a României şi poate afecta puternic sectorul energetic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, BVB a înregistrat, la închiderea zilei, una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, OMV Petrom, -12,97%, Electrica, -10,09%, şi Romgaz, -9%, s-au numărat printre marii pierzători ai zilei.

”Proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale anunţat de ministrul Finanţelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securităţii energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor”, se arată în comunicatul publicat de OMV Petrom.

Compania avertizează că, dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată.

”Investiţiile joacă un rol fundamental în creşterea economică viitoare. În absenţa unei economii deplin funcţionale, investiţiile, disponibilitatea produselor şi serviciilor, locurile de muncă şi creşterea economică sunt ameninţate”, se arată în comunicat.

Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. OMV Petrom atrage atenţia că stabilirea în mod artificial a unui preţ la care producătorii sunt obligaţi să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piaţa liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori şi poate avea consecinţe grave asupra aprovizionării cu gaze.

Totodată, producţia de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investiţiilor, iar preţul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiţii din domeniu.

”Importurile de gaze ar creşte, cu impact puternic asupra securităţii energetice a României şi cu creşterea preţului la gaze în viitorÎn lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturaleeste de aşteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe”, se arată în comunicat.

Potrivite stimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiţii, importurile ar putea creşte până la 40%-50% din consum în 2030 (faţă de aprox.10% în prezent), din cauza scăderii producţiei naţionale. Mai mult de atât, nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii, în contextul în care OMV Petrom este unul din cei mai mari angajatori privaţi din România, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi cel mai mare investitor privat.

”În plus faţă de cei 13.000 de salariaţi proprii, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii româneşti care au aproximativ 40.000 de salariaţi. Suntem profund îngrijoraţi cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact şi fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivităţii României pentru investitori, descurajează proiectele de investiţii şi afectează în mod negative conomia şi forţa de muncă”, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.